Sjednica Vlade KS
0

S. Izetbegović više nije u UO Stomatološkog fakulteta

FENA
Vlada Kantona Sarajevo danas je održala 27. sjednicu. Na danjašnjoj sjednici Vlada je utvrdila Prijedloge zakona o nadležnostima organa vlasti KS-a u oblasti zaštite od požara i vatrogatstva s Izvještajem o provedenoj javnoj raspravi o Nacrtu ovog zakona i uputila ih Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

S obzirom na to da Zakon o zaštiti od požara Federacije BiH nije utvrdio nadležnosti kantonalnih organa vlasti u ovoj oblasti, neophodno je bilo pristupiti izradi i utvrđivanju navedenog zakona u kojem su precizirane nadležnosti Skupštine, Vlade, ministarstava, uprava i ostalih organa uprave Kantona Sarajevo.

Usvojen je i Plan upravljanja Spomenikom prirode "Skakavac" za period 2011. - 2021. godina s ciljevima i politikom upravljanja, smjernicama održivog razvoja ovog zaštićenog područja koje pokriva 1.430 hektara zemljišta i proteže se na dijelovima četiriju sarajevskih općina (Vogošća, Centar, Stari Grad i Ilijaš), kao i s razvojem dopuštenih djelatnosti, te načinima i izvorima finansiranja za implementaciju ovog plana.

Vlada je dala saglasnost za imenovanje profesora matematike Avdije Serdarevića za direktora Srednje ekonomske škole, profesorice pedagogije Elme Alajbegović za direktoricu Osnovne muzičke i baletske škole "Novo Sarajevo" i profesorice pedagogije i psihologije Dike Kurtagić za direktoricu Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević".

Na istoj sjednici data je saglasnost Upravnom odboru JU "MES-Međunarodni teatarski filmski festival Sarajevo" da za direktora ove ustanove imenuje režisera Edina Mustafića.

Nakon razrješenja prof.dr. Veljka Trivuna na lični zahtjev, Vlada je imenovala prof.dr. Kemu Sokoliju na mjesto predsjednika Upravnog odbora (UO) "Univerziteta u Sarajevu" do kraja mandata, kao i na upražnjeno mjesto vršioca dužnosti člana ovog odbora doc.dr. Mevludina Mekića na dva mjeseca do okončanja procedure javnog oglasa.

Razriješena je dužnosti člana Nadzornog odbora (NO) Prirodno-matematičkog fakulteta doc.dr. Selma Filipović, a na njeno mjesto kao vršilac dužnosti člana imenovan je dipl.ecc. Ahmet Jusufović.

Prof.dr. Sebija Izetbegović i dr. Mirsada Pinjo su razriješene dužnosti člana UO Stomatološki fakultet s klinikama, a na njihovo mjesto su kao vršioci dužnosti do okončanja procedure javnog oglasa na period od dva mjeseca imenovani dr. Dževad Hodžić i dipl. pravnik Abid Fejzić.

Vlada je na lični zahtjev razriješila dužnosti dr. Mladena Milosavljevića, predsjednika UO Prirodno-matematički fakultet, i profesora Mehu Macića s dužnosti predsjednika NO ove ustanove, te na upražnjena mjesta imenovala mr. Samira Muhamedagića na mjesto vršioca dužnosti predsjednika UO i dipl. pravnicu Ljiljanu Prelčec na mjesto vršioca dužnosti predsjednika NO ove javne ustanove.

Ispravljena je tehnička greška s prošle sjednice Vlade KS-a kada je mr. Samir Fazlić imenovan na dužnost člana NO Šumarskog fakulteta, te je s te pozicije danas razriješen i imenovan na mjesto predsjednika NO ove visokoškolske ustanove.

Vlada je također usvojila i Informaciju o provedenom Planu upisa učenika u prvi razred srednjih škola na području KS-a, koji se odnosio na provedbu drugog konkursnog roka. U Informaciji se kaže da je 5.600 djece upisano u javne srednje škole na području KS-a, dok je za preostalih oko 400 djece ostalo još slobodnih mjesta u 11 tehničkih i stručnih škola, te tri srednje škole za djecu s posebnim potrebama.

Vlada je dala saglasnost i onim tehničkim školama koje i nakon drugog konkursnog roka nisu ispunile plan upisa da izvrše prijem učenika u skladu sa članom 18. Pravila o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola KS-a koji su po Kriterijima ostvarili ukupno minimalno 50 bodova, a najviše do broja učenika planiranih konkrusom.

Također je odobren upis učenika s liste Ministarstva za boračka pitanja KS-a, koja je danas usvojena, a odnosi se na djecu šehida, poginulih boraca, djece bez oba roditelja, djece boraca-branitelja i djece sa stoprocentnim invaliditetom, koja zadovoljavaju opće i posebne uvjete iz Pravila s kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola.

Kantonalna vlada je prihvatila Inicijativu Sarajevske razvojne agencije SERDA za uspostavljanje-inoviranje institucionalnih, organizacionih i edukativnih kapaciteta Kantona Sarajevo u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

U skladu s ovom inicijativom zadužena su sva ministarstva da provedu izmjene u organizaciono-institucionalnom smislu radi formiranja odjela za Evropske integracije na nivou KS-a, koji će se popuniti kvalifikovanim uposlenicima koji su već u radnom odnosu u upravi, preraspodjelom, a koji poznaju engleski jezik i rad na računarima.