BiH
0

Odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS-a još uvijek nije dostavljena stranama u postupku

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine, kojom je ustanovljeno da 9. januar kao Dan RS-a nije u skadu s Ustavom BiH, još uvijek nije dostavljena stranama u postupku, odnosno apelantu Bakiru Izetbegoviću i institucijama RS-a.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u Ustavnom sudu BiH, presuda je trenutno kod Redakcione komisije Ustavnog suda BiH.

Redakciona komisija Ustavnog suda utvrđuje stručno-tehničku redakciju teksta odluka, a predsjednik Redakcione komisije i registrar potpisima potvrđuju konačan tekst svih odluka.

Prema pravilima Ustavnog suda BiH, odluka se otprema u roku od 30 dana od dana donošenja. Ako se bude poštovalo ovo pravilo, odluka bi stranama u postupku trebala biti dostavljena najkasnije u naredne dvije sedmice.

Prema članu 61. Pravila Ustavnog suda BiH, odlukom kojom se utvrđuje nesaglasnost s Ustavom BiH, Ustavni sud može u cijelosti ili djelomično ukinuti pojedine zakonske odredbe. Ukinute zakonske odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenom glasniku BiH. U konkretnom slučaju, Ustavni sud BiH nije postupio na ovaj način već je primijenio izuzetak od istog člana svojih Pravila i odredio rok Narodnoj skupštini Republike Srpske za usaglašavanje.

Prema članu 43. Pravila Ustavnog suda BiH svaki sudija ima pravo izdvojiti svoje mišljenje i u tom slučaju dužnost mu je u pismenoj formi izložiti i obrazložiti izdvojeno mišljenje najkasnije u roku od 15 dana od dana kada mu odluka bude dostavljena, a nakon što Redakciona komisija Ustavnog suda BiH izvrši stručno-tehničku redakciju teksta odluke.

Izdvojena mišljenja sudija se prilažu kao aneks odluke i objavljuju zajedno s odlukom na koju se odnose.

Tek nakon što presuda bude dostavljena stranama u postupku počinje teći predviđeni rok od šest mjeseci u kojem Narodna skupština RS-a treba izmijeniti Zakon o praznicima te ga uskladiti s Ustavom BiH.