Catherine Ashton
0

"Odluka o referendumu u RS-u korak u pogrešnom smjeru"

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini i ocijenila da je odluka o referedumu Skupštine Republike Srpske "korak u pogrešnom smjeru", saopćeno je u Bruxellesu.

"Odluka donesena u Narodnoj skupštini RS-a korak je u pogrešnom pravcu. Takvi jednostrani koraci ne donose rješenja za zemlju da krene naprijed. Samo zajednički dogovorene reforme osiguravaju tako željeni i potrebni napredak", navela je Ashton.

U saopćenju se navodi da EU vjeruje u važnost djelotvornoga i neovisnog sudstva, što je ključni element za pristupanje EU-u.

"Evropska unija zbog toga podržava rad Suda Bosne i Hercegovine, Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća", istaknula je visoka predstavnica EU-a.

Ashton je pozvala bh. političke lidere da ne podrivaju napredak koji je postignut do sada i da svoje mišljenje iznesu kroz odgovarajuće institucionalne kanale.

"BiH treba svoju političku elitu uključiti u konstruktivno strukturiran politički dijalog svih zainteresiranih strana, što otvara put do prijeko potrebnih reformi. Očekujem od svih političara u BiH da preuzmu odgovornost pojedinačno i kolektivno", navela je Ashton.

Ona je najavila da će visoki dužnosnik EU-a Miroslav Lajčak uskoro posjetiti BiH.

Parlament RS-a prihvatio je u srijedu uvečer odluku predsjednika RS-a Milorada Dodika o raspisivanju referenduma na kojem građani ovog bh. entiteta treba da se izjasne da li podržavaju zakone koje je uveo visoki predstavnik u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu.