{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema referenduma, ali ima antidejtonskih i antidržavnih postupaka

F
13.5.2011. u 15:31
0
43
Nema referenduma, ali ima antidejtonskih i antidržavnih postupaka
0
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otkazat će referendum, potvrdili su u zajedničkoj izjavi za medije upriličenoj nakon sastanka u zgradi Predsjedništva BiH, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Izetbegović je istakao da je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

"Zadovoljan sam što je riješen jedan akutni problem u BiH, ali sam Lady Ashton kazao da nije riješen hronični problem, akumulacija antidejtonskih i antidržavnih postupaka i izjava. Dovode se u pitanje odluke i autoritet visokog predstavnika u BiH, institucije koje su ustanovljene u parlamentu BiH, postojanje genocida u Srebrenici, itd. Nadam se da će se uskoro startati s rješavanjem ovog pravog i trajnog problema u BiH", rekao je Izetbegović.

Ashton je u izjavi za medije istakla da je povlačenje Odluke o referendumu bila ispravna stvar jer sve odluke trebaju biti donesene putem političkog dijaloga te dodala da će EU olakšati strukturalni dijalog u vezi s državnim pravosuđem.

"Druga stvar koju želim istaći je da EU sa zabrinutošću gleda na situaciju u BiH. Želim vidjeti da je fokus političara na obrazovanju, otvaranju novih radnih mjesta i ekonomiji. Ostajemo posvećeni evropskoj budućnosti BiH i tu sam da to potvrdim", rekla je Ashton.

Ona je istakla da je neophodno građanima BiH osigurati napredak koji zaslužuju i da svi čelnici trebaju staviti interes građana na prvo mjesto te ostvariti napredak ka EU.

"Nema prečica na putu ka EU. Puno posla je pred vama, ali je u potpunosti izvodljivo. Isto kao što smo vidjeli napredak u oblasti bezviznog režima, tako i druga pitanja mogu biti riješena. Mislim da ćete svi osjetiti našu podršku i spremnost da surađujemo s političarima ove zemlje u ispunjavanju krajnjeg cilja", istakla je Ashton.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: