{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Aktivirati referendum ako se ne uvaže zahtjevi RS-a"

F
27.5.2011. u 17:13
0
16
"Aktivirati referendum ako se ne uvaže zahtjevi RS-a"
0
"Aktivirati referendum ako se ne uvaže zahtjevi RS-a"
Senat Republike Srpske zaključio je danas da su "stvoreni politički uslovi da se za sada ne ide s referendumom u RS-u“, a nakon sastanka predsjednika RS-a Milorada Dodika s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.
"Postignut je i politički i pravi cilj da se problem lošeg pravosuđa na nivou BiH podigne na najviši nivo, a to je EU“, ustvrdio je senator Miroslav Mikeš.

On tvrdi da je i EU "shvatila da se ovdje radi o jednom objektivnom problemu na koji ukazuje RS“.

Za senatore je važno što je Ashton došla u Banju Luku, a Dodiku, koji će 31. maja predložiti Skupštini RS-a stavljanje van snage odluke o referendumu predložili su i nekoliko zaključaka.

"Predložili smo da se 'zastane' s referendumom, za sada. Sačekaće se ishodi razgovora o struktuiranom dijalogu o pravosuđu u BiH, koji počinje 6. juna u Banjoj Luci, a ukoliko budu povoljni rezultati, onda nema potrebe za zakazivanje bilo kakvog referenduma o ovom pitanju“, naveo je on.

Stav tog savjetodavnog tijela je ipak da Narodna skupština RS-a "ostaje kod svog stava da je stanje pravosuđa u BiH neodrživo i da se mora izvršiti reforma te da parlament smatra da je pravo na referendum, najviše moguće demokratsko pravo".

I senator Aleksa Buha je ustvrdio da se ovim "nije doveo u pitanje referendum", ali da povodom problema na koje je RS ukazivala u radu Suda i Tužilaštva BiH, nije neophodan, nakon sastanka Dodik-Ashton .

"Ne budu li ovi razgovori donijeli razultate onda će biti aktiviran referendum“, tvrdi on.

Senatori su odbacili kao neprihvatljive najave formiranja vrhovnog suda BiH, jer bi time, kako tvrdi Mikeš, bila eliminirana snaga sudske vlasti na nivou entiteta u drugostepenim postupcima.

Novinarima se nije obratio entitetski predsjednik Milorad Dodik, koji je predsjedavao sjednicom Senata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: