BiH
0

Odluka o neprovođenju istrage u slučaju akademika Redžića pravilna i zakonita

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured tužioca Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ocijenio je da je pravilna i zakonita odluka okružnog tužioca o neprovođenju istrage u slučaju pronalaska beživotnog tijela akademika Sulejmana Redžića od 8. marta ove godine, te da pritužba na tu odluku nije osnovana.

"Ured tužioca ovog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izvršio je uvid u kompletan predmet ove krivične stvari, kako posebno, tako i u vezi navoda same pritužbe i konstatirao da je predmetni tužilac sve procesne radnje preduzimao pravilno i zakonito i da je na osnovu tako provedenih procesnih radnji izveo pravilan zaključak da smrt Sulejmana Redžića nije posljedica krivičnog djela, te zbog toga i donio odluku o neprovođenju istrage", navode za Fenu iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zaprimilo je 27. marta pritužbu na Odluku o neprovođenju istrage u slučaju pronalaska beživotnog tijela Sulejmana Redžića od 8. marta ove godine koju je uputila obitelj akademika Redžića.

Beživotno tijelo akademika Sulejmana Radžića izvučeno je sredinom januara ove godine iz korita Miljacke na lokalitetu Lapišnice, nakon višednevne potrage.

Porodica akademika Redžića prijavila je 9. januara njegov nestanak, a u potragu za njim bila je uključena policija i pripadnici Gorske službe spašavanja.

Profesor Sulejman Redžić bio je šef Katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, gdje je vodio i Centar za ekologiju i prirodne resurse. Bio je predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.