|

Odlazak Muhameda Filipovića je veliki gubitak za BiH, bogat opus ostao tek kao utjeha

Odlazak Muhameda Filipovića je veliki gubitak za BiH, bogat opus ostao tek kao utjeha
471
I. Č.
26.2.2020. u 23:01
60
komentara
471

dijeljenja
Odlazak Muhameda Filipovića je veliki gubitak za BiH, bogat opus ostao tek kao utjeha Foto: E. H./Klix.ba
Muhamed Filipović, bh. filozof sa specifičnom biografijom, preminuo je u 91. godini života ostavivši iza sebe 14 knjiga iz filozofije i publicistike, a javnosti je bio najzanimljiviji kao "Alijin diplomata" i "pregovarač tokom agresije na BiH", ali i kao strastveni zaljubljenik u svoju rodnu Banju Luku.
Rezimira li se njegova naučna i politička biografija, naročito u posljednje tri decenije, može se kazati da je akademik Filipović bio zaštitnik interesa BiH, bosankog jezika i kulture. Spočitavalo mu se, s druge strane, mnogo toga.

Rođen 3. augusta 1929. godine. Završio je osnovnu školu i realnu gimnaziju u rodnom gradu. Filozofiju, uz prirodne nauke i historiju, studirao je u Beogradu i Zagrebu, a diplomirao je 1952. godine. Doktorat iz filozofije odbranio je 1961. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Na istom fakultetu je radio kao profesor. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Objavio je 14 knjiga, od kojih se izdvaja "Lenjin – monografija njegove misli", koja je prevedena na sedam jezika.

Družio se i sarađivao sa Makom Dizdarom, Mešom Selimovićem, Miroslavom Krležom, Skenderom Kulenovićem, Husrefom i Enverom Redžićem, Hazimom Šabanovićem, Alijom Izetbegovićem i Adilom Zulfikarpašićem i mnogim drugima.

Filipović je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije čiji je član bio do 1990. godine, nakon čega je zajedno sa Adilom Zulfikarpašićem osnovao Muslimansku bošnjačku organizaciju. Jedno vrijeme je obavljao i funkciju ambasadora BiH u Velikoj Britaniji.

U svojoj knjizi "Bio sam Alijin diplomata" posvjedočio je kako je nastala nezavisna država Bosna i Hercegovina, kako je napadnuta, kako se branila i kako je na kraju primorana da potpiše nakaradni Dejtonski mirovni sporazum.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma je gotovo kompletan društveno-politički angažman posvetio odbrani i afirmaciji Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...