Emotivne poruke
1.3k

Komemoracija Muhamedu Filipoviću: Bio je stub akademske zajednice, najveći sin BiH

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana komemoracija akademiku Muhamedu Filipoviću koji je preminuo u 91. godini.

Komemoraciji su prisustvovali ugledni akademici, profesori i Filipovićevi nekadašnji studenti.

Prisutnima se obratio rektor UNSA Rifat Škrijelj koji je kazao kako je Filipović bio jedan od osnivača i predvodnik generacije filozofa koja se suprotstavljala rigidnim stvarima u sistemu bivše Jugoslavije te da je svojim djelima i radom ostavio neizbrisiv trag u BiH.

"U presudnim momentima za opstanak BiH, kao vrstan poznavalac BiH, cjelokupno svoje djelovanje je posvetio odbrani naše države. Akademik Filipović bio je jedan od stubova akademske zajednice BiH, Evrope i svijeta. Neka mu je laka zemlja bosanska", rekao je Škrijelj.

Istakao je kako je prof. Filipović bio intelektualac visokog ranga koji je širom svijeta bio predstavnik BiH te da je cijeli svoj radni vijek posvetio čuvanju ove zemlje.

Muamer Zukorlić, član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, kazao je da je Filipović bio jedan od najvećih sinova BiH.

"Bio je znanje i sloboda. Vječno je plivao uzvodno, prkoseći svim silama inercije. Takve ljude je teško priznati za života. Tolika energija, znanje, hrabrost, odvažnost i dostojanstvo. Bio je veći izazov kliznuti u zavist nego li u poštovanje. Vrijeme priznanja takvih ljudi počinje onoga trenutka kada odlaze s ovog svijeta. Ostavio nam je u amanet Bosnu, onu pravu Bosnu", rekao je Zukorlić.

U knjigu žalosti upisali su se mnogi, a njegovi bivši studenti zahvalili su mu se na svom znanju koje im je prenio.

Muhamed Filipović, bh. akademik i pisac, preminuo je u srijedu u Sarajevu. Autor je velikog broja studija, monografija i drugih djela iz više naučnih oblasti – logike, historije filozofije, historije duhovnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, estetike, sociologije i politike.

Dženaza i ukop bit će obavljeni danas u 13:30 sati ma Gradskom groblju Bare.