Odgovorni za gnjev građana moraju snositi posljedice

S
Sarajevo-x.com
10.11.2011. u 16:00
0
39
Odgovorni za gnjev građana moraju snositi posljedice
0
Odgovorni za gnjev građana moraju snositi posljedice
Udruženje građana Zašto ne pozdravlja odluku Vlade Kantona Sarajevo o povlačenju odluke o poskupljenju grijanja i vode u Kantonu Sarajevo, ali naglašava kako odgovorni za opravdan gnjev i razočaranost građana Sarajeva moraju snositi posljedice za nastalu situaciju.
Najavljena ostavka resornog ministra gospodina Abida Jusića, koji je i predlagač odluke, može i mora biti samo prvi korak u daljem nastavku rješavanja ovog problema i ona se mora desiti i biti potvrđena što prije.

"Podsjećamo, stranke na vlasti u Kantonu Sarajevo su u svojim obećanjima najavljivale reformu javnih preduzeća, u čemu je prednjačila SDA resornog ministra Jusića sa obećanjem o ''uspostavljanju efikasnog sistema korporativnog upravljanja u javnim i preduzećima sa većinskim javnim kapitalom.", navodi se u njihovom saopštenju.

UG Zašto ne zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo da razriješi dužnosti i direktore kantonalnih javnih preduzeća Toplane i Vodovod i kanalizacija koji su tražili donošenje ovakve odluke a nisu prvo uradili sve da do nje ne dođe, kao i da na njihovo mjesto postavi ljude koji će znati da riješe nagomilane probleme u javnim preduzećima.

"Također, zahtijevamo od Vlade Kantona Sarajevo da donese jasan i precizan program sanacije komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, kako ni u narednom periodu građani ne bi dolazili u slične situacije da moraju da plaćaju posljedice kriminalne uprave javnim preduzećima.", saopštilo je UG Zašto ne.

''Situacija u komunalnoj privredi u Kantonu je katastrofalna i to je zapravo pravi uzrok situacije koju svi proživljavamo posljednja dva dana. Gubici od nekoliko stotina miliona KM koje su napravila javna komunalna preduzeća i koje plaćaju poreski obveznici su nedopustivi.

Ne smijemo više nikada dozvoliti da GRAS ima 80 miliona KM dugova poreskim obveznicima i da im uz to Ministarstvo saobraćaja i komunikacija plaća regres, da Vodovod i kanalizacija duguju 70 miliona, a Toplane 65. Građani ne smiju dozvoliti da snose trošak loše uprave, a Vlada Kantona Sarajevo ne smije dozvoliti da postane sljedbenik takve politike koja nas je i dovela do ove situacije.

Vlada mora pri donošenju odluka prije svega slušati glas građana i voditi se njihovim realnim potrebama, a nikako slijediti direktive međunarodnih finansijskih institucija. Pozivamo Vladu KS da donese plan rješavanja ovog problema, te da redovno obavještava javnost o napretku u istom. U protivnom, građani Sarajeva će biti primorani da zatraže ostavku Vlade!'', poručuju iz UG Zašto ne.


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: