Reakcije
0

Odgovorni za gnjev građana moraju snositi posljedice

Sarajevo-x.com
Udruženje građana Zašto ne pozdravlja odluku Vlade Kantona Sarajevo o povlačenju odluke o poskupljenju grijanja i vode u Kantonu Sarajevo, ali naglašava kako odgovorni za opravdan gnjev i razočaranost građana Sarajeva moraju snositi posljedice za nastalu situaciju.

Najavljena ostavka resornog ministra gospodina Abida Jusića, koji je i predlagač odluke, može i mora biti samo prvi korak u daljem nastavku rješavanja ovog problema i ona se mora desiti i biti potvrđena što prije.

"Podsjećamo, stranke na vlasti u Kantonu Sarajevo su u svojim obećanjima najavljivale reformu javnih preduzeća, u čemu je prednjačila SDA resornog ministra Jusića sa obećanjem o ''uspostavljanju efikasnog sistema korporativnog upravljanja u javnim i preduzećima sa većinskim javnim kapitalom.", navodi se u njihovom saopštenju.

UG Zašto ne zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo da razriješi dužnosti i direktore kantonalnih javnih preduzeća Toplane i Vodovod i kanalizacija koji su tražili donošenje ovakve odluke a nisu prvo uradili sve da do nje ne dođe, kao i da na njihovo mjesto postavi ljude koji će znati da riješe nagomilane probleme u javnim preduzećima.

"Također, zahtijevamo od Vlade Kantona Sarajevo da donese jasan i precizan program sanacije komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, kako ni u narednom periodu građani ne bi dolazili u slične situacije da moraju da plaćaju posljedice kriminalne uprave javnim preduzećima.", saopštilo je UG Zašto ne.

''Situacija u komunalnoj privredi u Kantonu je katastrofalna i to je zapravo pravi uzrok situacije koju svi proživljavamo posljednja dva dana. Gubici od nekoliko stotina miliona KM koje su napravila javna komunalna preduzeća i koje plaćaju poreski obveznici su nedopustivi.

Ne smijemo više nikada dozvoliti da GRAS ima 80 miliona KM dugova poreskim obveznicima i da im uz to Ministarstvo saobraćaja i komunikacija plaća regres, da Vodovod i kanalizacija duguju 70 miliona, a Toplane 65. Građani ne smiju dozvoliti da snose trošak loše uprave, a Vlada Kantona Sarajevo ne smije dozvoliti da postane sljedbenik takve politike koja nas je i dovela do ove situacije.

Vlada mora pri donošenju odluka prije svega slušati glas građana i voditi se njihovim realnim potrebama, a nikako slijediti direktive međunarodnih finansijskih institucija. Pozivamo Vladu KS da donese plan rješavanja ovog problema, te da redovno obavještava javnost o napretku u istom. U protivnom, građani Sarajeva će biti primorani da zatraže ostavku Vlade!'', poručuju iz UG Zašto ne.