Jekauc: Naša vlast vodi seljačku politiku

S
Piše: N. Jamaković/Sarajevo-x.com
10.11.2011. u 17:59
0
21
Jekauc: Naša vlast vodi seljačku politiku
0
Jekauc: Naša vlast vodi seljačku politiku Anton Jekauc
Velika bura se digla nakon što je Vlada Kantona Sarajevo donijela pa povukla odluku o poskupljenju vode i grijanja u Sarajevu.
Među riječima negodovanja bilo je i onih koje su govorile kako se pored svega problemi u javnim komunalnim preduzećima moraju riješiti. Tog je mišljenja i ekonomski ekspert Anton Jekauc koji je u razgovoru za Sarajevo-x.com ponudio određena rješenja.

"Postojala je inicijativa 2004. ili 2005. da Toplane dobijaju toplinsku energiju iz TE Kakanj, čime bi u velikoj mjeri smanjili svoje troškove. To je jedino rješenje za ovo preduzeće, a tih je godina takvo idealno rješenje odbio tadašnji generalni direktor Elektroprivrede, uz naravno nesebičnu podršku plinskog lobija. Međutim, to bi se kad-tad trebalo uraditi", kaže Jekauc.

On je prozvao i ranije ministre finansija na državnom nivou koji nisu isposlovali "prebijanje" duga sa Rusijom, na osnovu čega bismo bili u plusu više od 20 miliona KM, pa sad moramo plaćati višu cijenu plina, jer plaćamo i ratnu potrošnju.

"Problemi su prisutni i u preduzeću Vodovod i kanalizacija. Voda se mora plaćati, a veliki su gubici u distribuciji vode. VIK mora izmijeniti zastarjelu distributivnu mrežu i tu je potrebno uložiti novac, a ne probleme gurati pod tepih", smatra naš sagovornik. Dodaje kako ljudi na vlasti vode "seljačku politiku", jer se u suprotnom ne bi moglo dešavati da u centru Sarajeva čopori pasa napadaju ljude ili jedu mačke.

"Takva dešavanja su skandalozna, baš kao što bi tragično bilo da zbog veće cijene grijanja umre 50 penzionera u Sarajevu. Problemima je potrebno pristupiti analitički i oni se moraju rješavati, a nikako se ne smiju stavljati u drugi plan. Opće je poznato da u javnim preduzećima ima previše zaposlenih i da takvo stanje, ne bude li otpuštanja radnika, vodi katastrofi. Jer, ako imate pretovaren brod, a oluja je, vi morate početi prazniti taj brod, a ne dodatno ga opterećivati", ističe Jekauc.

On je također ocijeniom skandaloznim i nedavnu blokadu javnog gradskog saobraćaja te je kazao da je jedino rješenje za GRAS privatizacija.

"Ako su mogli privatizovati javni saobraćaj u Beogradu, ili u mnogim njemačkim gradovima, ne vidim zašto to ne bismo i mi učinili", upitao je Jekauc, te dodao kako ne želi govoriti o najgorim scenarijima kakav se desio prije više od godinu kad su demobilisani borci uništili zgradu Federalne vlade.


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: