Trebaju li voda i grijanje biti skuplji
0

Jekauc: Naša vlast vodi seljačku politiku

Piše: N. Jamaković
Anton Jekauc
Anton Jekauc
Velika bura se digla nakon što je Vlada Kantona Sarajevo donijela pa povukla odluku o poskupljenju vode i grijanja u Sarajevu.

Među riječima negodovanja bilo je i onih koje su govorile kako se pored svega problemi u javnim komunalnim preduzećima moraju riješiti. Tog je mišljenja i ekonomski ekspert Anton Jekauc koji je u razgovoru za Sarajevo-x.com ponudio određena rješenja.

"Postojala je inicijativa 2004. ili 2005. da Toplane dobijaju toplinsku energiju iz TE Kakanj, čime bi u velikoj mjeri smanjili svoje troškove. To je jedino rješenje za ovo preduzeće, a tih je godina takvo idealno rješenje odbio tadašnji generalni direktor Elektroprivrede, uz naravno nesebičnu podršku plinskog lobija. Međutim, to bi se kad-tad trebalo uraditi", kaže Jekauc.

On je prozvao i ranije ministre finansija na državnom nivou koji nisu isposlovali "prebijanje" duga sa Rusijom, na osnovu čega bismo bili u plusu više od 20 miliona KM, pa sad moramo plaćati višu cijenu plina, jer plaćamo i ratnu potrošnju.

"Problemi su prisutni i u preduzeću Vodovod i kanalizacija. Voda se mora plaćati, a veliki su gubici u distribuciji vode. VIK mora izmijeniti zastarjelu distributivnu mrežu i tu je potrebno uložiti novac, a ne probleme gurati pod tepih", smatra naš sagovornik. Dodaje kako ljudi na vlasti vode "seljačku politiku", jer se u suprotnom ne bi moglo dešavati da u centru Sarajeva čopori pasa napadaju ljude ili jedu mačke.

"Takva dešavanja su skandalozna, baš kao što bi tragično bilo da zbog veće cijene grijanja umre 50 penzionera u Sarajevu. Problemima je potrebno pristupiti analitički i oni se moraju rješavati, a nikako se ne smiju stavljati u drugi plan. Opće je poznato da u javnim preduzećima ima previše zaposlenih i da takvo stanje, ne bude li otpuštanja radnika, vodi katastrofi. Jer, ako imate pretovaren brod, a oluja je, vi morate početi prazniti taj brod, a ne dodatno ga opterećivati", ističe Jekauc.

On je također ocijeniom skandaloznim i nedavnu blokadu javnog gradskog saobraćaja te je kazao da je jedino rješenje za GRAS privatizacija.

"Ako su mogli privatizovati javni saobraćaj u Beogradu, ili u mnogim njemačkim gradovima, ne vidim zašto to ne bismo i mi učinili", upitao je Jekauc, te dodao kako ne želi govoriti o najgorim scenarijima kakav se desio prije više od godinu kad su demobilisani borci uništili zgradu Federalne vlade.