Jasno postavljeni uslovi
55

Odgovor na Dodikove tvrdnje o stečenim uslovima za odlazak OHR-a: Šta je urađeno i šta još treba uraditi

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je ponovio uslove koji moraju biti ispunjeni da bi strane sudije i OHR mogli napustiti BiH. Nismo mnogo toga uradili do sada, a ni pregovarački status ništa ne mijenja.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i političari okupljeni oko njega insistiraju na tome da se o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH govori već u aprilu. Njihov takav stav je odavno poznat, no Dodik je prije nekoliko dana kazao i da bi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt trebao otići 21. marta, odnosno zatvoriti OHR kada BiH dobije odluku o otvaranju pregovora.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović se o tome ranije već oglasio, kazavši da prvo moraju biti ispunjeni prethodno utvrđeni 5 + 2 zahtjevi, a da i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira mora pozitivno ocijeniti situaciju u BiH.

Slično govori i Zvizdić, koji ističe da otvaranje pregovora nema ništa sa tim koliko je 5 + 2 zahtjeva do sada ispunjeno. Osim toga, on precizira koji su to uslovi na koje se bh. vlast mora fokusirati da bi se razgovaralo o odlasku OHR-a:

  1. Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja državne imovine;

  2. Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;

  1. Potpuna implementacija Konačne odluke za Brčko;

  2. Fiskalna održivost (promovirana Sporazumom o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća);

  3. Zaživljavanje vladavine prava (što treba biti demonstrirano usvajanjem Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa);

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je utvrdio i dodatna dva uslova koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:

  1. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP);

  2. Pozitivna procjena situacije u Bosni i Hercegovini od PIC-a zasnovana na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Od navedenih 5 + 2 uslova, BiH je samo potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali prilično davno, stoga Odluka o otvaranju pregovora s BiH ništa ne bi promijenila u kontekstu odlaska OHR-a.

Ostali uslovi su postavljeni prilično široko i neće ih biti jednostavno ispuniti, no svakako su dio uslova koje će EU tražiti od nas i tokom pregovaračkog procesa. Skoro svaki od uslova bi za nas mogli biti posebno teški, kao što je famozna vladavina prava ili pitanje državne imovine, koje je za BiH "tanak led".

Dok se ne postigne konsenzus o tim uslovima, očekuje se da će OHR ostati u BiH, a Zvizdić ističe i da je Christian Schmidt dobio mandat potpuno legitimno.

"Istovremeno, jasno je da je Christian Schmidt legalan i legitiman visoki predstavnik čije je nadležnosti i pravni status potvrdio kroz nekoliko odluka i US BiH, posebno sa stavom da se zakon visokog predstavnika 'mora smatrati zakonom Bosne i Hercegovine'.

Osvrnuo se još jednom i na postojanje zahtjeva da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH, kazavši da se to neće skoro dogoditi. Njegov stranački šef Elmedin Konaković tvrdi čak da strane sudije nije moguće skloniti iz Ustavnog suda BiH dok god im ne istekne mandat, koji je doživotni.

"I na kraju, otvaranje pregovora i sastav US BiH nisu povezana pitanja. Što se tiče stranih sudija u US BiH oni ne trebaju i neće, kako to žarko žele pojedini politički lideri, otići iz US BiH", zaključio je Zvizudić.