BiH
0

Odgođeno suđenje petorici za zločin na Korićanskim stijenama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Suđenje petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama odgođeno je zbog nedolaska zaštićenog svjedoka državnog tužilaštva KA-1, koji će biti priveden zbog odbijanja da se pojavi u sudnici, javio je BIRN - Justice Report.

Po riječima Vesne Jasenković, predsjedavajuće Sudskog vijeća, svjedok je rekao da je više puta dolazio i davao iskaz, ali da ovaj put odbija.

“Mi ćemo izdati naredbu za privođenje ovog svjedoka na naredni glavni pretres 29. maja”, kazala je sutkinja.

Nakon što je na prošlom suđenju prihvaćena izmijenjena jedna tačka u optužnici po kojoj se, kako je pojasnila tužiteljica Slavica Terzić, optuženi terete i za “progon pljačkom”, odbrana optuženog Petra Čivčića zatražila je da ponovo bude pozvan zaštićeni svjedok KA-1.

On je u iskazu datom u korist Tužilaštva početkom 2010. godine naveo da je Čivčić tokom osiguranja konvoja naredio da se civilima oduzmu novac i druge vrijednosti.

Tužilaštvo BiH optužilo je Čivčića, Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju za učešće u ubistvu 200 muškaraca na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, koji su prethodno izdvojeni iz konvoja što je 21. augusta 1992. krenuo iz Prijedora prema Travniku.

Prema optužnici, Čivčić, Zečević, Ljepoja i Knežević su bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, dok je Topola bio stražar u logoru u Trnopolju.

Policajci iz Interventnog voda su, prema optužnici, i opljačkali civile iz konvoja.

Nakon saslušanja ovog zaštićenog svjedoka, tužiteljica Terzić će završnu riječ iznijeti 31. maja, a dan poslije će branioci optuženih početi iznošenje završnih riječi.