BiH
0

Korićanske stijene: Zaštićeni svjedok promijeno iskaz

FENA
Foto:Korićanske stijene/Arhiv
Foto:Korićanske stijene/Arhiv
Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, bivši policajac interventnog voda prijedorske policije djelimično je promijenio svjedočenje u odnosu na optuženog Petra Čivčića, prenosi BIRN - Justice Report.

Zaštićenog svjedoka pod pseudonimom KA-1, koji je 2010. saslušan kao svjedok Državnog tužilaštva, pozvala je Čivčićeva odbrana nakon što je tužiteljica Slavica Terzić promijenila dio optužnice po kojoj se optuženi terete i za “progon pljačkom”.

KA-1 negirao je dio ranijeg iskaza, kada je rekao da je optuženi Čivčić, bivši policajac Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, naredio da se civilima u konvoju oduzmu novac i druge vrijednosti, što je on i učinio.

“Ne znam da li mi je to Čivčić lično rekao, ali neko jeste. Znam da sam uzeo kesu i stavio je u kutiju od alata kod vozača”, rekao je KA-1, koji je bio pratilac civila u autobusu koji se pokvario u putu na planini Vlašić.

Zaštićeni svjedok je kazao da sa sigurnošću ne može reći da li je Čivčića vidio u konvoju koji je išao iz Prijedora prema Travniku, a iz kojeg je na planini Vlašić izdvojeno više od 200 muškaraca, strijeljanih potom na Korićanskim stijenama.

Prema optužnici, pripadnici Interventnog voda SJB-a Prijedor su od civila u konvoju, uglavnom Bošnjaka, ali i Hrvata, oduzimali novac, zlato i druge vrijednosti.

Skupa sa Čivčićem, za ovaj zločin optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Branko Topola i Marinko Ljepoja.

Svi osim Topole, koji je bio stražar u logoru Trnopolje, bili su policajci u Interventnom vodu.

Zaštićeni svjedok je rekao da je 21. augusta 1992. optuženi Čivčić bio u SJB-u Prijedor a potom u naselju Tukovi, odakle je krenuo dio konvoja.

Saslušanjem ovog svjedoka završeno je izvođenje dokaza.

Tužilaštvo će završnu riječ iznijeti u četvrtak 30. maja, a odbrana optuženih s iznošenjem završnih riječi počet će naredne sedmice.

Suđenje petorici optuženih počelo je u jesen 2009. godine.