Uoči sastanka šestorke
145

Odgođena tematska sjednica posvećena obrazovanju u Sarajevu, problemi zbog imenovanja ministrice

I. Č.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo posvećena obrazovanju neće, kako je to ranije najavljeno, biti održana 30. septembra, potvrdio je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković za Klix.ba.
Problemi su, kako saznajemo, nastali jer Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nije ispoštovalo poslovničku proceduru, odnosno nije na vrijeme dostavilo skupštinskim zastupnicima materijal za sjednicu.

"Pomjeren je termin održavanja tematske sjednice. Novi termin će se znati do kraja mjeseca", kazao je Konaković.

Zbog problema nastalih u vezi sa održavanjem tematske sjednice i razrješenjem stare, odnosno imenovanjem nove ministrice, kantonalna šestorka će se sastati sutra u prostorijama Općine Stari Grad. Bit će to jedna od tema sastanka.

Zakazivanje vanredne sjednice nije rješenje, kazao nam je Konaković, budući da je vladajućoj većini u Kantonu Sarajevo potrebno održavanje tematske sjednice.

Šef Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić otkrio je za Klix.ba da će se tražiti odgovor na pitanje da li aktuelna ministrica Zineta Bogunić želi biti uvodničar tematske sjednice ili da li se uopće želi obratiti na sjednici.

"Na kolegiju održanom prekjučer se niko nije protivio da Zineta Bogunić ostane na poziciji ministrice, ali očigledno je da ona nema tu namjeru. Stoga je potrebno imenovanje nove ministice i javljaju se problemi tehničke prirode", rekao je Marić.

Naveo je da će se sjednica odgoditi Ministarstvo za obrazovanje nije dostavilo materijale za sjednicu skupštinskim zastupnicima.

"Potrebno je 12 dana proći od dostavljanja materijala prije održavanja sjednice, što znači da mi nećemo održati sjednicu ranije zakazanu za 30. septembar. To je ono što usložnjava situaciju vezanu za obrazovanje", kazao je Marić.

Poručio je kako zastupnici SBB-a moraju prvo znati da li će biti razriješena dužnosti ministrica Bogunić, pa tek onda zauzeti eventualno stav o kandidatu koji bi mogao biti na toj poziciji.

"Suludo bi bilo govoriti da ćemo podržati nekog ne znajući da li će ministrica biti smijenjena. Stoga nemamo neki zvanični stav o tom pitanju. Sačekat će se trenutak i sačekati argumentacija one koja bude odlazila i one koja treba biti imenovana", kazao je Marić.

Napominje da, ukoliko se zakomplicira stanje vezano za razrješenje aktuelne ministrice i imenovanje nove, tematska sjednica može biti odgađana do decembra.

"Takav razvoj situacije bi bio poguban za obrazovanje. Na kolegiju se prenijela ista atmosfera puna dilema, vezana za sve te procedure, odnosno za razrješenje i prihvatanje ostavke. U petak se cijelo poslijepodne razgovaralo o tome na kolegiju, ali i na Komisiji za imenovanje i administrativne poslove. Poprilično velika enigma", istakao je Marić.

Navodi kako su svi na kolegiju tražili jednoglasno da se ministrica obrati i da kaže zbog čega je dala ostavku i od koga je trpjela pritiske.

"Cijenim gospođu Bogunić. Davao sam joj podršku kad je takozvani sindikalac Sivro nasrnuo na nju. Svjedočio sam tome. Tražio sam da je Vlada zaštiti od takve vrste primitivizma. Ali mislim da bi bilo uredu da kaže zbog čega daje ostavku", istakao je Marić.

Prema njegovim riječima, SBB nikome ne može dati neku bijanko podršku prije nego što uvide šta kandidat nudi.

"Mi nećemo biti smetnja ako će se procesi nastaviti u pozitivnom procesu. Red je da mi čujemo šta će nam kandidatkinja ponuditi. Sve vrijeme govorim o potrebi ozdravljenja obrazovanja. To je nemoguće bez nekog plana. Nju će taj plan obavezivati da radi na njemu", zaključio je Zvonko Marić.