Očekuju konačnu odluku
10

Šestorka se sutra sastaje u Sarajevu zbog imenovanja nove ministrice za obrazovanje

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vladajuća šestorka se sutra sastaje u Sarajevu zbog imenovanja nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Dženise Buljugić, potvrđeno je za Klix.ba.

Imenovanje nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade je u fokusu interesovanja javnosti – što zbog užarene fotelje ministrice Zinete Bogunić koja već duže čeka svoje razrješenje, što zbog svojevrsnog testa da li šestorka još uvijek ima neophodnu podršku u Skupštini Kantona Sarajevo.

Premijer Edin Forto je početkom mjeseca bio kategoričan, kazavši za Klix.ba kako šestorka ima neophodnu većinu da imenuje novu ministricu za obrazovanje. Opozicija, s druge strane, ne dijeli isto mišljenje. Šestorci su predbacivali da odugovlače imenovanje jer nemaju potrebnu većinu.

Najveći fokus je na koalicionim partnerima iz Saveza za bolju budućnost i Demokratske fronte koji imaju ukupno sedam zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Šest koalicionih partnera u Kantonu Sarajevo imalo je isprva većinu od 24 zastupnika od potrebnih 18.

Zastupnik Demokratske fronte Sead Milavica je za Klix.ba kazao kako će njegova stranka sutra donijeti konačnu odluku o tome da li će podržati imenovanje Dženise Buljugić na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ni u Savezu za bolju budućnost ne mogu prije sutrašnjeg sastanka otkrivati da li će podržati imenovanje Dženise Buljugić.

Klix.ba je ranije pisao da su zastupnice Jasna Duraković i Bilsena Šahman unutar SBB-a izražavale svoje nezadovoljstvo zbog potencijalne koalicije njihove stranke sa SDA, HDZ-om i SNSD-om na višim nivoima vlasti, odnosno zbog potencijalnih smjernica za rušenje vladajuće većine u Sarajevu.

Jasno je, također, da nezavisni zastupnik Fahrudin Pecikoza neće podržati inicijative vladajuće šestorke u Skupštini Kantona Sarajevo.