{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođen početak glavnog pretresa u predmetu Bojan Cvijan i drugi

F
2.4.2014. u 14:30
0
0
Odgođen početak glavnog pretresa u predmetu Bojan Cvijan i drugi
0
Odgođen početak glavnog pretresa u predmetu Bojan Cvijan i drugi
Početak glavnog pretresa u predmetu Bojan Cvijan i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi s više teških krivičnih djela, odgođen je danas u Sudu BiH, usljed nepostojanja procesnih pretpostavki, odnosno neodazivanja jedne od optuženih.
Naime, u sudnici se nije pojavila optužena Slobodanka Tošić za koju je rečeno da radi u Beogradu, te da usljed bolesti nije bila u stanju pristupiti početku suđenja u ovom predmetu.

Stoga je predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Biljana Ćuković pretres odgodila i novo ročište zakazala za 9. aprila.

Reagirao je tužitelj Tužiteljstva BiH Džermin Pašić, predloživši Sudu da primjeni sve zakonske mjere kako bi se osiguralo prisustvo optuženih, od kojih je određen broj s adresom u Republici Srbiji.

Vidović prigovorila zbog prisustva SIPA-inih specijalacaBraniteljica prvooptuženog, advokatica Vasvija Vidović prigovorila je radi iznimno jakih sigurnosnih mjera kojim je propraćeno ovo suđenje, odnosno prisustva velikog broja SIPA-inih specijalaca, navodeći da je njihovo prisustvo nepotrebno, te da tokom prethodnog postupka u ovom predmetu nije zabilježen nijedan incident.

Kazala je nadalje, da je s obzirom na obiman materijal koji se vezuje za ovaj predmet, neophodno osigurati da Tužiteljstvo blagovremeno dostavi pregled (specifikaciju) dokaznih prijedloga kako bi odbrana mogla odgovoriti vlastitom zadatku, odnosno da bi se stvorile pretpostavke za fer i pravično suđenje.

Vidović je podsjetila da se, među ostalim, radi i o 10.000 prisluškivanih razgovora te brojnim i obimnim iskazima svjedoka.

I branitelji ostalih optuženih podržali su njen prijedlog kako bi tokom jednog ročišta bilo moguće izvršiti direktno i unakrsno ispitivanje svjedoka, a najeksplicitniji je bio advokat Vlado Adamović, pozivajući se na načela poštivanja zakonitosti i odredbe ZKP-a, uz opasku kako iznimne mjere osiguranja u sudnici i izvan nje na neki način prejudiciraju sliku u javnosti o važnost predmeta.

Istovremeno, preložio je Sudu da vodi računa o rasporedu suđenja, a da bi se osiguralo prisustvo branitelja te smanjili troškovi postupka.

Advokat Adamović je negodovao zbog prisustva trojice tužitelja u sudnici (Džermin Pašić, Saša Sarajlić i Božo Mihajlović), predloživši da se odredi koji je od njih zadužen ovim predmetom, kako bi odbrana imala adresu za obraćanje, primjera radi, kod eventualnog sklapanja sporazuma o priznanju krivnje i sl.

Tužitelj Pašić, međutim, smatra da su prigovori odbrane preuranjeni te da će se nakon uvodne riječi optužbe steći uvid u to da fer i pravično suđenje u ovom predmetu ni na koji način neće biti dovedeno u pitanje.

U odgovoru na reagiranja i prigovore strana u postupku, sutkinja Ćuković je podsjetila da su mjere osiguranja, odnosno prisustvo sudskih i SIPA-inih policajaca u skladu s procjenom Suda, te da je moguće da tokom postupka dođe do promjene u tom pogledu.

Naložila je Tužiteljstvu da Sudu i odbrani unaprijed dostavi plan saslušanja svjedoka radi blagovremene pripreme i dodala da se Sudu podnesu prijedlozi u slučaju potrebe za dodatnim braniteljima, te da će Sud, istovremeno, razmotriti prijedlog odbrane Azima Kajevića za ublažavanje mjera zabrane koje su mu izrečene.

Čampara nije prisustvovao ročištuSutkinja Ćuković je u vezi s prigovorom na broj tužitelja, podsjetila da je postupajući tužitelj u ovom predmetu Dubravko Čampara, te da je on bio spriječen prisustvovati današnjem ročištu.

Prema optužnici koju je Sud BiH potvrdio 4. septembra 2013. godine u predmetu Darko Elez i drugi, Bojan Cvijan, Sead Robović, Benan Dorić, Marko Krajišnik, Ljubiša Lalović, Davor Elez, Edin Ahmetspahić, Branimir Minić, Vladimir Pandurević i Muhamed Ramić terete za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima - teško ubistvo i dogovor za izvršenje krivičnog djela u vezi s krivičnim djelom teško ubistvo, te pranje novca u sticaju s krivičnim djelom zločinačka organizacija i u vezi s krivičnim djelom razbojništvo, kao i zločinačka organizacija u vezi s krivičnim djelom teško ubistvo.

Istovremeno, Vaso Ljubibratić, Himzo Ćato, Dejan Vukosavljević, Elvis Zlatić, Elvira Kajević, Mehmed Kajević, Benjamin Halilović, Dragan Obućina, Anes Kurbegović, Milosav Vesković, Slaviša Bobar, Mladen Mićić se terte za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima - pranje novca u sticaju s krivičnim djelom zločinačka organizacija i u vezi s krivičnim djelom razbojništvo, dok je Davor Mandić optužen za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca.

Nadalje, Dragan Jevtović i Slobodanka Tošić se terete za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom teško ubistvo, Azim Kajević za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom dogovor za izvršenje krivičnog djela i u vezi s krivičnim djelom teško ubistvo, a Nermin Tahirović, Admir Ahmetspahić, Vladan Parađina i Dragan Vujičić za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima - teško ubistvo, pranje novca u sticaju s krivičnim djelom zločinačka organizacija i u vezi s krivičnim djelom razbojništvo.

Optuženi Milan Mitić tereti se za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima - teško ubistvo i dogovor za izvršenje krivičnog djela u vezi s krivičnim djelom teško ubistvo, kao i za pranje novca u sticaju s krivičnim djelom zločinačka organizacija, a u vezi s krivičnim djelom razbojništvo.

Inače, inkriminacije obuvaćene optužnicom u ovom predmetu ( kodnog naziva "Lutka") odnose se na pet nerazjašnjenih teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, kao i više pljački i razbojništava.

Veći broj optuženih u ovom predmetu su državljani Bosne i Hercegovine i Srbije, a određen broj optuženih, među kojima i Darko Elez, nalazi se na izdržavanju kazne u Srbiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: