Ratni zločini
0

Odbrana Predraga Kujundžića predložila nove dokaze

FENA
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH odbrana Predraga Kujundžića, nepravosnažno osuđenog za zločine u Doboju, predložila je nove dokaze za koje smatra da mogu doprinijeti "izbjegavanju greški u provođenju pravde".

Odbrana Predraga Kujundžića je istaknula da je nove dokaze dobila od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), prenosi BIRN.

"Neki od novih dokaza su nastali nakon izricanja prvostepene presude Predragu Kujundžiću, u oktobru prošle godine. Odbrana vjeruje da su relevantni i vjerodostojni te da bi mogli dovesti do bitne promjene u odluci sudskog vijeća", kazao je Goran Nešković, jedan od branilaca optuženog Kujundžića.

Tužiteljica Božidarka Dodik je za nove dokaze kazala da nisu sastavni dio optužnice protiv Kujundžića. Zatražila je da se odbiju kao neosnovani.

Apelaciono vijeće joj je odobrilo dodatnih sedam dana da se pismeno detaljnije izjasni u vezi sa svim dokazima koje predlaže odbrana.

Nepravosnažnom presudom Suda BiH Predrag Kujundžić je osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora u trajanju 22 godine zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Doboju.

Kujundžić je proglašen krivim jer je kao komandant jedinice "Predini vukovi“, koja je djelovala u sastavu Vojske Republike Srpske (VRS), pomogao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva i omogućio odvođenje zarobljenika iz logora "Perčin disko" (općina Doboj) u živi štit, te zbog silovanja i držanja u ropstvu maloljetne osobe.

Na ovu presudu su žalbe uložile obje strane.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se presuda poništi u oslobađajućem dijelu i optuženom izrekne duža kazna zatvora, dok je odbrana zatražila da se presuda ukine i ponovno održi suđenje pred Apelacionim vijećem.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku o žalbama.