{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena prvostepena presuda Novaku Đukiću - 25 godina zatvora

F
13.9.2010. u 13:47
0
0
Potvrđena prvostepena presuda Novaku Đukiću - 25 godina zatvora
0
Potvrđena prvostepena presuda Novaku Đukiću - 25 godina zatvora
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 10. septembra drugostepenu presudu kojom se kao neosnovane odbijaju žalbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine i branioca optuženog Novaka Đukića te je u cijelosti potvrđena prvostepena presuda kojom je 12. juna 2009. Sud BiH Novaka Đukića proglasio krivim da je počinio ratni zločin protiv stanovništva i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju 25 godina.
Protiv prvostepene presude žalbe su blagovremeno izjavili tužilac i branilac optuženog Đukića.

Svojom žalbom Tužilaštvo BiH je pobijalo prvostepenu presudu zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji i odluke o troškovima krivičnog postupka. U žalbi je izašlo s prijedlogom da Apelaciono vijeće istu u cijelosti prihvati kao osnovanu te preinači pobijanu presudu u odluci o krivičnopravnoj sankciji i odluci o troškovima krivičnog postupka tako što će optuženom Novaku Đukiću izreći kaznu dugotrajnog zatvora u dužem trajanju i obavezati ga da nadoknadi troškove krivičnog postupka.

Đukićev branilac je izjavio žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona na štetu optuženog i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Branilac je u žalbi predložio da se ista usvoji, pobijana presuda preinači i optuženi oslobodi optužbe ili da se ista ukine i održi pretres s donošenjem iste presude.

Apelaciono vijeće održalo je javnu sjednicu na kojoj su stranke iznijele svoje žalbene navode te je, nakon ispitivanja prvostepene presude u granicama istaknutih žalbenih navoda, utvrdilo da su žalbe neosnovane, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: