Ratni zločin
0

Potvrđena prvostepena presuda Novaku Đukiću - 25 godina zatvora

FENA
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 10. septembra drugostepenu presudu kojom se kao neosnovane odbijaju žalbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine i branioca optuženog Novaka Đukića te je u cijelosti potvrđena prvostepena presuda kojom je 12. juna 2009. Sud BiH Novaka Đukića proglasio krivim da je počinio ratni zločin protiv stanovništva i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju 25 godina.

Protiv prvostepene presude žalbe su blagovremeno izjavili tužilac i branilac optuženog Đukića.

Svojom žalbom Tužilaštvo BiH je pobijalo prvostepenu presudu zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji i odluke o troškovima krivičnog postupka. U žalbi je izašlo s prijedlogom da Apelaciono vijeće istu u cijelosti prihvati kao osnovanu te preinači pobijanu presudu u odluci o krivičnopravnoj sankciji i odluci o troškovima krivičnog postupka tako što će optuženom Novaku Đukiću izreći kaznu dugotrajnog zatvora u dužem trajanju i obavezati ga da nadoknadi troškove krivičnog postupka.

Đukićev branilac je izjavio žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona na štetu optuženog i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Branilac je u žalbi predložio da se ista usvoji, pobijana presuda preinači i optuženi oslobodi optužbe ili da se ista ukine i održi pretres s donošenjem iste presude.

Apelaciono vijeće održalo je javnu sjednicu na kojoj su stranke iznijele svoje žalbene navode te je, nakon ispitivanja prvostepene presude u granicama istaknutih žalbenih navoda, utvrdilo da su žalbe neosnovane, saopćeno je iz Suda BiH.