{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijen zahtjev Šešelja za obustavljanjem postupka

F
30.9.2011. u 12:24
0
0
Odbijen zahtjev Šešelja za obustavljanjem postupka
0
Odbijen zahtjev Šešelja za obustavljanjem postupka
Vojislav Šešelj
Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) odbacilo je zahtjev Vojislava Šešelja za obustavljanje postupka u predmetu koji se vodi protiv njega, zaključivši da nije dokazao da je bilo narušeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku, saopćeno je u petak iz ICTY-a.
Vojislavu Šešelju, vođi Srpske radikalne stranke, sudi se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine koje je navodno počinio od 1991. do 1994. godine nad nesrpskim stanovništvom na velikim područjima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine u Srbiji.

U svojoj odluci, Vijeće se pozvalo na svoju raniju odluku od 10. februara 2010. godine, u kojoj je utvrdilo da prema međunarodnoj i evropskoj sudskoj praksi “ne postoji unaprijed određeni rok nakon kojeg bi se postupak smatrao nepravičnim zbog nepotrebnog odlaganja”.

Vijeće dalje tvrdi da Šešelj nije predočio konkretne dokaze o zloupotrebi postupka, osim činjenice da je njegovo suđenje još uvijek u toku. Vijeće smatra da Šešeljevo poređenje dužine trajanja pritvora s drugim optuženima u nacionalnim i međunarodnim jurisdikcijama nije relevantno i napominje da su neka suđenja daleko prevazišla trajanje njegovog.

Vijeće napominje da od donošenja odluke od 10. februara 2010. godine postupak nije bio odgođen ili privremeno prekinut, a Šešelj nije zahtijevao da bude privremeno pušten na slobodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: