{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijen zahtjev Šešelja za obustavljanjem postupka

F
30.9.2011. u 12:24
0
0
Odbijen zahtjev Šešelja za obustavljanjem postupka
0
Odbijen zahtjev Šešelja za obustavljanjem postupka
Vojislav Šešelj
Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) odbacilo je zahtjev Vojislava Šešelja za obustavljanje postupka u predmetu koji se vodi protiv njega, zaključivši da nije dokazao da je bilo narušeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku, saopćeno je u petak iz ICTY-a.
Vojislavu Šešelju, vođi Srpske radikalne stranke, sudi se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine koje je navodno počinio od 1991. do 1994. godine nad nesrpskim stanovništvom na velikim područjima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine u Srbiji.

U svojoj odluci, Vijeće se pozvalo na svoju raniju odluku od 10. februara 2010. godine, u kojoj je utvrdilo da prema međunarodnoj i evropskoj sudskoj praksi “ne postoji unaprijed određeni rok nakon kojeg bi se postupak smatrao nepravičnim zbog nepotrebnog odlaganja”.

Vijeće dalje tvrdi da Šešelj nije predočio konkretne dokaze o zloupotrebi postupka, osim činjenice da je njegovo suđenje još uvijek u toku. Vijeće smatra da Šešeljevo poređenje dužine trajanja pritvora s drugim optuženima u nacionalnim i međunarodnim jurisdikcijama nije relevantno i napominje da su neka suđenja daleko prevazišla trajanje njegovog.

Vijeće napominje da od donošenja odluke od 10. februara 2010. godine postupak nije bio odgođen ili privremeno prekinut, a Šešelj nije zahtijevao da bude privremeno pušten na slobodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: