{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijen Šešeljev zahtjev za obustavu postupka

F
26.7.2011. u 18:30
0
3
Odbijen Šešeljev zahtjev za obustavu postupka
0
Odbijen Šešeljev zahtjev za obustavu postupka
Vojislav Šešelj
Tužilaštvo Haškog tribunala (ICTY) odbacilo je zahtjev Vojislava Šešelja da se glavni proces protiv njega obustavi zbog navodno nedozvoljenih odlaganja u sudskom postupku, saopćeno je iz ICTY-a.
U obrazloženju odluke navodi se da se zahtjev, koji je podnijet 14. jula, odbacuje zato što je pretresno vijeće Tribunala u februaru 2010. godine utvrdilo da nije prekršeno pravo optuženog da mu se sudi bez nepropisnog odlaganja i na osnovu toga što od tada to pravo nije narušeno.

Tužilaštvo, takođe, navodi da je na dužinu pretpretresnog postupka i sudskog procesa protiv Šešelja, pored složenosti samog slučaja, uticalo i vladanje samog optuženog.

U zaključku odluke se navodi da optuženi u svom zahtjevu, osim što tvrdi da je zatvoren iz političkih razloga, ni na koji način nije pokazao kako Tužilaštvo i Sudsko vijeće dovode do nepropisnog odlaganja u okviru procesa koji se protiv njega vodi.

Šešelj je pred Haškim tribunalom optužen za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju, nehumana djela, ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela, uništavanje i pljačkanje javne i privatne imovine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Odvojeno je u tri navrata optužen za nepoštovanje suda zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svjedocima. U prvom od tih predmeta osuđen je na 15 mjeseci zatvora, dok druga dva postupka još traju.

Šešelj se dobrovoljno predao i u pritvoru Tribunala je od februara 2003. godine, a suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: