ICTY
0

Odbijen Šešeljev zahtjev za obustavu postupka

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Tužilaštvo Haškog tribunala (ICTY) odbacilo je zahtjev Vojislava Šešelja da se glavni proces protiv njega obustavi zbog navodno nedozvoljenih odlaganja u sudskom postupku, saopćeno je iz ICTY-a.

U obrazloženju odluke navodi se da se zahtjev, koji je podnijet 14. jula, odbacuje zato što je pretresno vijeće Tribunala u februaru 2010. godine utvrdilo da nije prekršeno pravo optuženog da mu se sudi bez nepropisnog odlaganja i na osnovu toga što od tada to pravo nije narušeno.

Tužilaštvo, takođe, navodi da je na dužinu pretpretresnog postupka i sudskog procesa protiv Šešelja, pored složenosti samog slučaja, uticalo i vladanje samog optuženog.

U zaključku odluke se navodi da optuženi u svom zahtjevu, osim što tvrdi da je zatvoren iz političkih razloga, ni na koji način nije pokazao kako Tužilaštvo i Sudsko vijeće dovode do nepropisnog odlaganja u okviru procesa koji se protiv njega vodi.

Šešelj je pred Haškim tribunalom optužen za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju, nehumana djela, ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela, uništavanje i pljačkanje javne i privatne imovine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Odvojeno je u tri navrata optužen za nepoštovanje suda zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svjedocima. U prvom od tih predmeta osuđen je na 15 mjeseci zatvora, dok druga dva postupka još traju.

Šešelj se dobrovoljno predao i u pritvoru Tribunala je od februara 2003. godine, a suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine.