Politički akt
9

Odbijen zahtjev Bošnjaka u vezi s Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS-a

FENA
Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) nije danas prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi s Rezolucijom o zaštiti ustavnog pretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

"Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter", saopćeno je iz Ustvanog suda RS-a.

Stoga, kako dodaju, po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS-a.

Zbog toga, Vijeće je utvrdilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporene Rezolucije s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS. Rezolucija je usvojena na sjednici entitetskog parlamenta glasovima vladajuće većine.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda je na taj dokument, u kojem se navodi da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma, stavio veto 27. oktobra.

Rezolucija je za njih u potpunosti neprihvatljiva i njome se, smatraju, zadire u nadležnosti države BiH.