BiH
4

Odbačena prijava Gorana Zubca protiv glavnog tužioca BiH zbog oslobađanja Mehmedovića

Klix.ba
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, zvanično je obaviješten da je Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH odbacila pritužbu koju je direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubac podnio protiv glavnog tužitelja.
Salihović i Zubac
Salihović i Zubac

Utvrđeno je da ne postoji osnov za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, potvrđeno je.

Tužilaštvo BiH, poručuje građanima BiH, da nastavlja beskompromisnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u kojoj neće biti nedodirljivih.

Zubac je polovinom septembra prošle godine podnio Kancelariji disciplinskog tužioca prijavu protiv Salihovića, zahtijevajući da se pokrene pitanje njegove odgovornosti zbog puštanja na slobodu zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudina Mehmedovića.

Mehmedović je bio uhapšen u julu prošle godine u okviru predmeta kodnog naziva “Ozren” zbog sumnje da je kao šef Policijske stanice u Tešnju tokom rata, navodno, počinio ratni zločin protiv srpskih civila.

Iz SIPA su tada naveli da se Agencija u ovoj istrazi suočila s opstrukcijama Tužilaštva BiH, odnosno da nisu imali podršku Tužilaštva i glavnog tužioca Salihovića.

Iz Tužilaštva BiH reagovali su saopštenjem za javnost, tvrdeći da hapšenje Mehmedovića nije izvršeno po njihovom nalogu niti je “postupajući tužilac bio upoznat s planiranjem navedene aktivnosti”.

"Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Š.M, koji je osumnjičen za ratni zločin. Dalje postupanje u ovom predmetu isključivo će zavisiti o prikupljenim dokazima. Nakon što od Sipe zaprimi zvanični izvještaj, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima”, saopćili su iz Tužilaštva BiH.