Beograd
0

Odbačen zahtjev za proglašenje Ratka Mladića mrtvim

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Prvi osnovni sud u Beogradu odbacio je zahtjev da se haški bjegunac Ratko Mladić proglasi mrtvim, koji je 16. juna ove godine podnijela njegova obitelj, izjavila je u srijedu glasnogovornica suda Gordana Vuković.

Ona je kazala agenciji Tanjug da je sud rješenje o odbacivanju donio 28. juna zbog procesnih nedostataka u zahtjevu, kao i da na rješenje nije izjavljena žalba.

"Rješenje o odbacivanju postalo je pravomoćno i predmet je arhiviran, ali kako u toj stvari nije meritorno odlučivano, već je zahtjev odbijen zbog procesnih razloga, Mladićeva obitelj ima pravo da sudu podnese novi zahtjev", kazala je Vuković.

U odbijenom zahtjevu, koji je potpisao sin bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Darko Mladić, predloženo je da se za dan smrti Ratka Mladića proglasi 1. mart 2008. godine, jer je, kako se tvrdi u zahtjevu, to dan kada je on zadnji put viđen.

Obitelj tvrdi da najtraženijeg bjegunaca niko nije vidio sedam godina i da kao "vrlo bolestan čovjek" nije mogao opstati bez stalne liječničke njege.

Ratko Mladić je otišao od kuće u maju 2002. godine i više se nije vraćao. Postoje saznanja preko jataka da se još neko vrijeme skrivao po vojnim objektima u Beogradu, ali nam od februara 2003. godine nije ostavio nikakav trag da je živ, objašnjeno je u zahtjevu.

Također je sugerirano da sud uzme na uvid izvještaje o zdravstvenom stanju Ratka Mladića s Vojnomedicinske akademije, gdje se haški optuženik svojevremeno liječio. Obitelj tvrdi da je Mladić 2006. godine imao moždani udar, a kasnije i probleme sa srcem i stomakom.

O ovom zahtjevu odlučuje se u izvanparničnom postupku. Shodno Zakonu, onaj ko pokreće postupak nadležnom sudu mora podnijeti prijedlog da se određena osoba proglasi umrlom. Sud zatim postavlja staratelja, a u "Službenom glasniku" se objavljuje oglas da se u roku od 30 dana javi "nestala" osoba i svako ko o njoj ima neke informacije.

Zatim sud zakazuje ročište, saslušava obitelj i eventualne svjedoke i donosi odluku.