Sud u Beogradu
0

Predat zahtjev za proglašenje Ratka Mladića mrtvim

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Advokat Miloš Šaljić danas je u ime porodice Ratka Mladića podnio Prvom osnovnom sudu u Beogradu zahtjev da mrtvim proglasi Mladića, za kojim traga Haški tribunal.

Šaljić je rekao da od februara 2003. godine nema nikakvog traga da se Ratko Mladić nalazi u životu, a da je u međuvremenu porodica trpjela ogromne pritiske.

Šaljić je novinarima ispred zgrade suda rekao da su članovi Mladićeve porodice otpuštani sa posla, da nisu imali adekvatno liječenje, a da je čak bilo i ucjenjivanja  djecom. 

"Sve to je porodicu navelo na ovaj korak, odnosno da nestalo lice proglasi umrlim, smatrajući da će i državni organi konačno shvatiti da porodica njima ne može ništa da pomogne i da treba da je ostave na miru", istakao  je Šaljić.

On je objasnio da će sudija po tom prijedlogu odlučivati tako što će prvo provjeriti da li je prijedlog sastavljen u skladu sa zakonom, a zatim  sud  provjerava   činjenice iz zahtjeva, pribavlja potrebne dokaze i objavljuje oglas u Službenom listu. 

"Nakon toga stiču se uslovi da se donese odluka na osnovu činjeničnog stanja. Takav postupak traje zavisno od toga koliko je sud ažuran i agilan. Može da traje od šest meseci do četiri godine", rekao je Šaljić. 

On je naveo da u zahtjevu traži  da se izvrši pribavljanje medicinske dokumentacije iz koje bi se vidjelo da li je Mladić još od 1996. godine težak bolesnik, koji je te godine preležao težak moždani udar, a zatim u više navrata liječen na VMA kako od stomačnih tegoba, tako i od kardiovaskularnih.
"Prema tome, lice kome je neophodna stalna pomoć i njega. Da li takvo lice može da živi u uslovima progona, po pećinama i jazbinama, prosudite sami. Porodica smatra da upravo iz tih razloga nije vjerovatno da još u životu, zato pokreće taj postupak", rekao je advokat porodice Ratka Mladića i dodao: 

"Što se tiče nadležnih organa, ko god ne veruje neka traži, mi se u njihovo pravo nećemo mešati, to je njihova obaveza. Prema tome neka tragaju, a mi radimo što smatramo da treba u ovom trenutku".