Nakon brojnih pritužbi
0

Od subote puštanje grijanja u Banjoj Luci

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon brojnih pritužbi građana zbog činjenice da banjalučka "Toplana" nije počela sezonu grijanja i pored niskih temperatura, posebno u večernjim satima, gradonačelnik Dragoljub Davidović danas je dao nalog "Toplani" da sutra, 13. oktobra, počne grijanje grada.

"Na ovo sam se odlučio zbog pada temperatura, ali i zbog toga što će se u dane vikenda većina korisnika grijanja nalaziti u stanovima i biti u situaciji da identifikuje eventualne probleme koji mogu nastati prilikom puštanja sistema u rad, poput curenja na instalacijama, ozračivanja radijatora i slično", naglasio je on.

Tehničke ekipe "Toplane" bit će na terenu i otklanjati kvarove koji nastanu, te bi zajednice etažnih vlasnika trebalo da osiguraju pristup prostorijama u kojima se nalaze podstanice.

Ukoliko grijanje sutra i počne, to znači da će Banjalučani imati tople radijatore svega dva dana prije početka zvanične sezone grijanja.

Ranije su iz "Toplane" stizala uvjeravanja da je to preduzeće u potpunosti spremno za početak sezone grijanja, odnosno da su rezervoari gradske "Toplane", prvi put od njenog postojanja, punog kapaciteta od 10.000 tona mazuta.

"Grad Banja Luka je blagovremeno preduzeo sve mjere da bi gradska Toplana u novu sezonu grijanja krenula spremnija u odnosu na prethodne godine, tako da u slučaju nižih temperatura isporuka toplotne energije može početi i prije 15. oktobra", tvrde u Toplanama

Međutim, iako su nekoliko večeri zaredom izmjerene temperature u 21 sati bile ispod 12 stepeni, grijanja nije bilo.

Imali grijane u hladim danima ili ne, stambeni potrošači, kod kojih se obračun isporučene toplotne energije vrši po kvadratnom metru, plaćat će 1,65 KM po kvadratu, dok će stambeni potrošači kod kojih se obračun vrši po instaliranoj snazi ili preko kalorimetra izdvajat će 133 KM po megavatsatu.

Cijena za poslovne potrošače je 199 KM po megavatsatu.

Grijanje se u Banjoj Luci plaća tokom cijele godine.