BiH
0

Cijena grijanja u Banjoj Luci neće se mijenjati

FENA
Cijena grijanja u Banjoj Luci u predstojećoj sezoni, koja počinje 15. oktobra, ostat će nepromijenjena.

To znači da cijena grijanja za potrošače kod kojih se toplotna energija obračunava po kvadratnom metru i dalje iznosi 1,65 KM po kvadratu, dok će korisnici usluge koji imaju ugrađen kalorimetar, odnosno, kod kojih se obračun vrši po megavatsatu, plaćati 133,82 KM po MWh.

Poslovni potrošači kod kojih se cijena obračunava po megavatsatu plaćaju 199,64 KM, bez obzira da li imaju kalorimetar.

U banjalučkoj “Toplani” kažu da je u završnoj fazi je provođenje redovnog godišnjeg remonta svih segmenata toplifikacionog sistema, proizvodnih kapaciteta, toplotnih podstanica i cjelokupne distributivne mreže u gradu.

Ovo preduzeće je u velikim gubicima, koji su odavno prešli vrijednost kapitala, pa je ranije odobren novi kredit za nabavku mazuta, uzet na teret Grada Banje Luke.

Trenutno na zalihama imaju oko 6.500 tona mazuta, a nabavit će još 4.500 tona, što znači da će „Toplana" sa punim rezervoarima krenuti u grijnu sezonu.

Punjenje vrelovodne mreže počet će 17. septembra.

Već ranije su predstavnici vlasti u Banjoj Luci potvrdili da je „Toplana“ nelikvidna, prezadužena i nesolventna, te da je potrebno urgentno rješavati brojne probleme u tom preduzeću.

Finansijski izvještaj za 2011. godinu pokazao je da je gubitak „Toplane" nešto veći od 12 miliona KM, a kad se saberu gubici iz svih prethodnih godina „minus“ je čak oko 53 miliona, ili iznad vrijednosti osnovnog kapitala 9,8 miliona KM.

Prije par mjeseci odobrena je odluka o kreditnom zaduženju Grada u iznosu od 22 miliona KM za finansiranje prenesenih obaveza prema „Toplani", kojim se omogućio nesmetan završetak tada tekuće sezone grijanja i početak nove sezone grijanja 2012./2013., kao i smanjenje problema u funkcioniranju sistema i u narednim godinama.