BiH
0

Od ponedjeljka počinje akcija "Prijavi svog pedijatra"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje roditelja teško bolesne djece u Bosni i Hercegovini od ponedjeljka počinje akciju "Prijavi svog pedijatra".

U saopćenju ovog udruženja se navodi da će ovom akcijom roditelji moći prijavljivati pedijatre koji njihovu prijavu ozbiljnih zdravstvenih problema kod djece nakon vakcinacije ne proslijede ovlaštenim entitetskim komisijama za praćenje postvakcinacijskih komplikacija.

Akcija će trajati do kraja godine na području cijele BiH.

"Protiv pedijatara koji ne postupaju u skladu s postojećim zakonskim propisima podnijeti će se prijava za krivično djelo ometanja dokazivanja iz Krivičnog zakona FBiH i RS-a. Pedijatar roditelju više neće smjeti unaprijed reći 'nije od vakcine', a da prijavu pažljivo ne ispita", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da bi pedijatar trebao sačiniti zabilješku o prijavi roditelja, uporediti opisane simptome s kontraindikacijama iz deklaracije proizvođača vakcine, po potrebi konsultirati ljekara specijalistu iz oblasti na koju se odnosi prijavljeni problem djeteta i roditelju predložiti barem jednu laboratorijsku analizu kojom bi se utvrdilo činjenično stanje.

Ukoliko je pedijatar u dilemi kako ocijeniti prijavljeni simptom, dovoljno je da ga proslijedi nadležnoj komisiji sa naznakom "suspektno" ili "za ispitati" i da sa sebe skine svaku pravnu odgovornost za neprosljeđivanje prijave.

Roditelji mogu slati prijave protiv pedijatara putem mail adrese [email protected] i putem SMS poruka na broj 065 341 298. Osim sadašnjih, prihvatit će se i prijave iz ranijeg perioda.

Udruženje smatra da će ova akcija uvesti više discipline u oblast prijavljivanja postvakcinacijskih komplikacija kod djece, navodi se u saopćenju Udruženja roditelja teško bolesne djece u BiH.