"Za zdravlje naše djece"
0

Učite mališane da kišu u podlakticu, a ne u dlan

Piše: N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U sarajevskom hotelu "Europe" prezentirana je brošura za roditelje "Upale disajnih puteva kod djece predškolske dobi". Istaknut je značaj ovakvog štiva, s obzirom na to da su upale gornjih disajnih puteva najučestalije bolesti djece, te jer se oko 80 posto posjeta pedijatru događa upravo zbog upala disajnih puteva i popratnog kašlja.

O dobrobitima ove brošure, koja je odštampana u saradnji sa firmom "Salveo", govorile su autorice brošure, ugledne liječnice prof. dr. Ediba Saračević, prim. mr. sci. dr. Aida Volić i mr. sci. dr. Zehra Sarajlić iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić, specijalista za dječije bolesti i odgovorni ljekar dispanzera za predškolsku djecu Doma zdravlja Stari grad u Sarajevu.

Liječnice su navele kako su u brošuri istaknuti veoma korisni savjeti od potrebe čestog pranja ruku, preko ispuhivanja nosića, do bacanja upotrijebljene maramice i načina ispravnog kihanja (u podlakticu, a ne u dlan). Naravno, u brošuri se spominje i kad dijete treba odvesti ljekaru, kako ga smiriti, kako spriječiti upale...

"Djeca predškolskog uzrasta su posebno izložena riziku od upala disajnih puteva, budući da im imunološki sistem nije potpuno razvijen. Također, djeca u vrtićima su dodatno izložena tom riziku jer su u kontaktu s većim brojem druge djece. Važno je napomenuti i da kod liječenja djece roditelji često griješe i ne provode antibiotsku terapiju do kraja", istaknule su liječnice.

Dodale su kako je brošura pisana narodskim jezikom i lišena je stručnih termina, tako da je razumljiva svakom roditelju, koji će u njoj naći savjete za prevenciju bolesti kod djece.

Mr. ph. Lejla Nedžibović, direktorica firme "Salveo", govorila je o kampanji "Za zdravlje naše djece", koju je "Salveo" pokrenuo u saradnji sa JU "Djeca Sarajeva".

"Planirali smo deset predavanja u novembru i decembru za roditelje čija djeca idu u vrtiće u JU 'Djeca Sarajeva'. Također, organiziramo i interaktivne edukativne radionice sa djecom predškolske dobi i druženja sa roditeljima u vrtićima sa ciljem podizanja svijesti o značaju sprovođenja mjera zdravstvene zaštite, higijene i pravilne ishrane djece predškolskog uzrasta", kaže Nedžibovićeva.

Navela je i kako su ova predavanja planirana u narednoj godini u Tuzli, ali i u drugim gradovima i mjestima u BiH koji pokažu interes za ovakve radionice.