BiH
6

Od ideje do državničke nagrade - Međunarodna nagrada Isa beg Ishaković

Klix.ba
Vila Vodno Skoplje
Komitet Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković obilježio je u nedjelju, 29. maja, u Narodnom pozorištu Sarajevo, 10. godišnjicu rada i postojanja. Iz Sarajeva je u svijet otišla još jedna potvrda - Prijateljstva i jedna skulptura koja će krasiti predsjednički kompleks - Vila Vodno u Skoplju.

Skulpture Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković, koje krase predsjedničke palate u Turskoj, Sloveniji, Austriji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Makedoniji itd., istinski su mostovi prema tim prijateljskim kulturama sa kojima djelimo zajedničku istoriju i baštinu.

Prekrasne skulpture Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković (većinom u kamenu) koje su svake godine drugačije, a sve simbolistički okupljene oko jedne ideje i poruke, krase monumentalna zdanja širom Evrope, kao pružene ruke prijateljstva i tolerancije iz Bosne i Hercegovine prema svijetu.

Od ideje i entuzijazma jednoga čovjeka do državničke nagrade - tako bi se mogao opisati put Komiteta i Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković. U fotogaleriji, svojevrsnom kaleidoskopu, pogledajte neke od skulptura Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković i neke od predsjedničkih palata i muzeja čije prostorije krase.