BiH
380

Od danas zvanično počelo učlanjivanje u Demokratsku frontu

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Demokratskoj fronti danas je održana druga redovna sjednica Predsjedništva stranke, nakon koje je predstavljena i zvanična internet stranica na kojoj građani mogu popuniti pristupnicu ovoj stranci.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije, prvoj u novim prostorijama ove stranke, završena je sudska registracija stranke. U međuvremenu, održane su dvije sjednice Nadzornog odbora i Predsjedništva stranke, na kojima je usvojeno nekoliko dokumenata. Usvojena je odluka o odabiru regionalnih, kantonalnih i opštinskih predsjednika Demokratske fronte.

"Predsjedništvo Stranke je zbog lakše koordinacije aktivnosti na terenu odabralo, ali ne i izabralo, regionalne, kantonalne i opštinske predsjednike. U roku od šest mjeseci od Osnivačke skupštine bit će izabrani i organi stranke. Izbor organa stranke vršit će svi do tada registrovani članovi u opštinama i isti će moći birati i biti birani", kazao je Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a.

Od danas, kazao je Podžić, počinje i zvanično učlanjenje u stranku putem internet stranice. Predsjednik i osnivač Demokratske fronte Željko Komšić kazao je da je pred ovom strankom puno posla u vidu pravljenja strukture stranke.

"Urediti stranku je težak, rudarski posao. Oni koji nisu to radili nisu ni svjesni šta to znači, pogotovo što se sve stvari moraju odvijati isključivo u skladu sa zakonom i Statuom stranke", kazao je Komšić.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva DF-a, razgovarano je i o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebno u Federaciji BiH.

"Razgovarali smo o onome što je u fokusu interesovanja, a to je kriza vlasi u FBiH, pogotovo kada je riječ o hapšenju predsjednika Federacije BiH Živka Budimira. Opšti je zaključak da u ovom trenutku treba pustiti institucije da rade svoj posao u skladu sa zakonom. Tu prije sve mislim na istražne organe, prije svega na Tužilaštvo BiH. Ako ćemo praviti dilemu šta je važnije, rad pravosuđa ili implikacije na političku situaciju, ja sam uvijek za varijantu da se da prednost institucijama i njihovom radu", izjavio je Komšić te dodao da se zaključci u ovom slučaju, bez obzira na to kakvi oni bili, moraju poštovati.

Komšić je također govorio i o posljednjim izjavama predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

"Što se mene lično tiče, imali smo nekoliko pomirljivih izjava koje su svakako za pozdraviti. Da li će Nikolić u tom pravcu nastaviti svoje javne nastupe i političko djelovanje, ja ne mogu garantovati. Sigurno da će te izjave doprinijeti i uspjehu nekih planiranih sastanaka u budućnosti", dodao je Komšić.

On je također ponovio zahtjev stručnim službama Vlade FBiH za oslobađanje prostora u zgradi Predsjedništva BiH koji koriste federalne institucije.

Današnjoj konferenciji za medije prisustvovali su i potpredsjednici Demokratske fronte Karolina Karačić i Milan Mandilović.