Američka ambasada u BiH
0

Od 5. oktobra počinje "lutrija za zelenu kartu" za SAD

SRNA
Ambasada SAD u BiH saopštila je da prijave za lutriju za dobijanje useljeničkih viza (DV lutrija) u tu državu za 2012. godinu, popularno nazanu "lutrija za zelenu kartu", počinju 5. oktobra u 18 sati po lokalnom vremenu i traju do 3. novembra u 18.00 sati.

"Apelujemo na zainteresovane kandidate da podnesu prijavu što ranije. Prijava za ovogodišnju lutriju mora biti popunjena na internetu, jer popunjene na papiru neće biti prihvaćene. Ministarstvo inostranih poslova SAD uspostavilo je posebnu veb stranicu za podnošenje prijava za DV lutriju", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je za podnosioce prijava koji budu izabrani nasumično svake godine na raspolaganju 50.000 viza za stalni boravak. 

Ove vize dostupne su licima koja podnose prijave iz zemalja sa niskom stopom useljavanja u SAD. 

Prijava za lutriju ne garantuje da će lice koje se prijavilo biti izabrano i da će dobiti vizu.

Iz Ambasade SAD u BiH upozoravaju i na moguću prevaru, jer postoje mnoge lažne veb stranice koje se predstavljaju kao zvanične stranice američke Vlade i daju informacije o DV lutriji. 

Ne postoje takse za popunjavanje i podnošenje elektronske prijave za lutriju, ali neke kompanije koje se predstavljaju kao američka Vlada traže novac da bi za one koji se prijavljuju ispunili prijavu za lutriju.
Provjera statusa prijave, koja se može naći na veb stranici lutrije biće jedino sredstvo putem kojeg će učesnici u lutriji DV-2012 biti obaviješteni o tome da li su izabrani ili ne. 

Centar za konzularne poslove iz Kentuckyja neće odabranim učesnicima slati zvanična pisma u kojim ih obavještava o izboru, nego će se na stranicu potvrde izabranih učesnika postaviti uputstva o tome kako dalje postupiti u procesu podnošenja molbe za useljeničku vizu po osnovu dobitka na DV lutriji. 

State department nije ovlastio nijednu drugu organizaciju ili kompaniju da obavještava učesnike u DV lutriji o tome da je njihova prijava odabrana.