BiH
4

Od 1. oktobra u MUP-u KS primljeno oko 800 zahtjeva za izdavanje pasoša treće generacije

Piše: E.S.H.
U MUP-u Kantona Sarajevo je od 1. oktobra primljeno oko 800 zahtjeva za izdavanje pasoša treće generacije, a veći broj se očekuje pred novogodišnje praznike, ali i u ljetnim mjesecima.

Izdavanje treće generacije biometrijskih pasoša ili Supplemental Access Control - SAC pasošasa sa beskontaktnim čipom je počela 1. oktobra 2014. godine, a građani koji su nešto ranije predali zahtjeve su već dobili nove pasoše.

Pasoš vizuelno izgleda isto, a jedina bitna razlika između pasoša druge i treće generacije je u čipu koji sadrži biometrijske podatke vlasnika.

"Razlika je u štampi, jer se beskontaktni čip nalazi u strukturi pasoša. Prilikom štampanja se biometrijski podaci pohranjuju u čip koji su uzeti od vlasnika prilikom podnošenja zahtjeva. Fotografija se inače vidi, ali je i ona pohranjena u čipu, a do sada nije bio slučaj da su i otisci prstiju u pasošu. Zbog toga je pasoš mnogo zaštićeniji od falsifikovanja tako da smo se i na ovaj način približili zemljama Evropske unije", rekla je za Klix.ba Sanja Petrović, direktorica odjela za upravu i administraciju pri MUP-u Kantona Sarajevo.

Preporuka koju su dobije sve države članice Evropske unije je da svojim članicama preporuči da počnu izdavati pasoše treće generacije, ali to je preporučeno i državama koje nisu članice EU. Bosna i Hercegovina je prva zemlja koja je počela izdavati nove pasoše, a da nije članica Evropske unije.

Pasoši druge generacije se mogu koristiti do njihovog isteka ili deset godina od datuma izdavanja. Svi koji su preuzeli nove pasoše mogu također putovati izvan granica naše zemlje. BiH je na bijeloj listi, sa mogućnošću bezviznog režima u zemljama EU, s tim da je boravak ograničen predviđenim rokom.

Cijena pasoša je ostala ista, tako da će građani za izdavanje pasoša treće generacije platiti 40 KM u redovnoj proceduri, a zakonski rok za izdavanje pasoša je 30 dana. U hitnim slučajevima, kada je zahtjev da se pasoš izda u kraćem roku od propisanog građani plaćaju 200 KM, osim kada se radi o bolesti i hitnom izmještanju u drugu zemlju.

Prilikom podnošenja zahtjeva, potrebno je da građani imaju ličnu kartu, stari pasoš ukoliko posjeduju, a za maloljetne osobe Izvod iz matične knjige rođenih. Zahtjev za izdavanje pasoša se može podnijeti na svim lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata, a preuzimanje putnih isprava se vrši isključivo u sjedištu odjeljenja za putne isprave, policijska stanica Novo Sarajevo.