{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IDDEEA: Bh. građanima izdato više od 14 hiljada pasoša treće generacije

A
22.10.2014. u 12:31
0
7
IDDEEA: Bh. građanima izdato više od 14 hiljada pasoša treće generacije
0
IDDEEA: Bh. građanima izdato više od 14 hiljada pasoša treće generacije
Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) bh. građanima u toku oktobra izdato je 14.110 biometrijskih putnih isprava - pasoša treće generacije. 
Naime, Bosna i Hercegovina počela je od 1. oktobra ove godine izdavanje pasoša treće generacije ili Supplemental Access Control - SAC pasoša. Radi se o biometrijskim pasošima najnovije generacije koji se personalizuju najsavremenijom tehnologijom. 

"Lični podaci, mjesto i datum rođenja, kao i mašinski čitljiva zona su laserski ugravirani, a biometrijski podaci su sačuvani u beskontaktnom čipu koji se nalazi u strukturi pasoša. Od biometrijskih podataka uzima se fotografija, otisci prstiju i digitalni potpis. Ukoliko je osoba nepismena ili uzimanje potpisa nije moguće iz drugih objektivnih razloga, na obrascu pasoša se na mjestu predviđenom za potpis upisuje oznaka XX. Otisci prstiju i potpis ne uzimaju se od djece koja nisu navršila dvanaest godina starosti", istakla je Amila Opardija, glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine.

Međunarodna organizacija za civilni avionski saobraćaj (ICAO) je dokumentom ICAO 9303 svim članicama Evropske unije preporučila da svojim državljanima od 2014. godine počnu izdavati pasoše treće generacije.

Državama koje nisu članice Evropske unije, a izdaju pasoše druge generacije - EAC pasoše, ICAO, također, preporučuje prelazak na treću generaciju pasoša. U skupini ovih zemalja nalazi se i Bosna i Hercegovina.

Pasoši - građanski, službeni i diplomatski) se izdaju u skladu sa Zakonom o putnim ispravama BiH. Pored Zakona o putnim ispravama BiH, izdavanje pasoša je regulisano nizom odluka, pravilnika i uputstava.

"Izdavanje pasoša u Federaciji BiH vrše nadležni organi - kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, u Republici Srpskoj Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i u Brčko distriktu BiH Odjel za javni registar. Zahtjevi za izdavanje pasoša predaju se na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata nadležnih organa u mjestu prebivališta. Državljanima BiH koji žive u inostranstvu pasoše putem diplomatsko-konzularne mreže izdaje Ministarstvo vanjskih poslova. Izdavanje diplomatskih pasoša vrši Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a službenih pasoša Ministarstvo civilnih poslova BiH", naglasila je Opardija.

Iz IDDEEA navode da se pasoš može izdati: u redovnoj proceduri - rok za izdavanje pasoša u redovnoj proceduri je 30 dana, i u roku kraćem od propisanog - ukoliko je zahtjev za izdavanje pasoša u roku kraćem od propisanog podnesen kod nadležnih organa u BiH rok za izdavanje je 48 sati, odnosno 7 dana ako je zahtjev podnesen u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inostranstvu.

Cijena pasoša za koje se zahtjevi za izdavanje podnose kod nadležnih organa u BiH u redovnoj proceduri iznosi 40 KM (oko 20 eura), a u roku kraćem od propisanog 200 KM (oko 100 eura).

Cijena pasoša za koje se zahtjevi za izdavanje podnose u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inostranstvu definisana je cjenovnikom o konzularnim uslugama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Za punoljetne državljane - rok važenja pasoša je 10 godina, djeci do tri godine starosti - rok važenja pasoša je tri godine, a djeci u dobi od tri do 18 godina - rok važenja pasoša je pet godina.

Istovremeno prema podacima IDDEEA kod bh. građana se nalazi 1.914.129 biometrijskih pasoša druge generacije sa rokom važnosti od pet, odnosno deset godina (počeli se izdavati u drugoj polovini prošle godine). 

Zamjena pasoša druge generacije novim, koji su se počeli izdavati od 1. oktobra 2014., vršit će se u skladu sa istekom redovnih rokova, odnosno nije potrebno odmah vršiti njihovu zamjenu. 

Iz IDDEEA navode kako je sa 14. oktobrom prestao da važi i posljednji stari pasoš BiH, koji nije biometrijski. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: