Susret Komšić-San Martin
0

"Očekujemo pozitivan odgovor za bezvizni režim"

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas ambasadora Kraljevine Španije u BiH Alejandra Enriqua Alvargonzalesa San Martina, s kojim je razgovarao o sveukupnoj političkoj situaciji u BiH.

Ambasador San Martin je naglasio da je njegova zemlja, trenutno predsjedavajuća Evropskom unijom, spremna pomoći BiH u njenim aktivnostima koje poduzima radi približavanja evroatlantskim integracijama.

Po njegovim riječima, naša zemlja je element koji je potrebno riješiti da bi se osigurala stabilnost ovog dijela Evrope, a ideja Španije je pokazati i bh. javnosti i međunarodnoj zajednici da u BiH postoje zajedničke osnove na kojima se treba sagraditi budućnost, saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Španski ambasador je rekao da su BiH potrebne reforme, uključujući i ustavnu, uz akcent da će to biti teško postići prije izbora u ovoj godini. Ponovio je da su Evropska unija i NATO mreža stabilnosti za BiH, ali i cijeli region.

Informirao je člana Predsjedništva BiH Komšića o pripremama za predstojeću konferenciju Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, koja će biti održana u Sarajevu u junu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da cijeni napore zemlje predsjedavajuće Evropskom unijom na planu podrške našoj zemlji.

Kazao je da bi i više nego dobrodošla bila jasna i ponovljena poruka i BiH i regionu da su dobrodošli u NATO i Evropsku uniju, ocijenivši aktivnosti i pripreme za sarajevsku konferenciju veoma pozitivnim.

Kao posebno važno Komšić je ocijenio rješavanje pitanja bezviznog režima za građane naše zemlje, naglasivši da je u vezi s tim pitanjem BiH završila gotovo sve i da očekuje pozitivan odgovor.

Po riječima španskog ambasadora, pitanje liberalizacije viznog režima je tehničko, a ne političko pitanje, i o tom pitanju ne može biti nikakvog uvjetovanja.

Razgovarano je i o rješavanju pitanja vojne imovine u našoj zemlji, kao i o nekim drugim aktuelnim pitanjima u BiH.