Dugoročna prognoza
118

Očekuje nas nestabilno vrijeme tokom jula, pljuskovi i pad temperature

Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon stabilne i nadprosječno tople prve sedmice jula, prodor sviježijeg i vlažnijeg zraka uslovit će destabilizaciju atmosfere iznad Bosne i Hercegovine narednih dana, prognoziraju naši meteorolozi.

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u utorak i srijedu očekuju se kiša, pljuskovi praćeni grmljavinom, a nije isključena i pojava grada.

Od četvrtaka, 11. jula, prognozira se pretežno sunčano. U Bosni je u poslijepodnevnim satima moguć razvoj oblaka s pljuskovima i grmljavinom. Jutarnje temperature zraka u Bosni prognoziraju se između 12 i 18, a na jugu zemlje od 18 do 22 stepena celzija. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 18 i 24, a na jugu zemlje do 30, lokalno i do 32 stepena celzija.

Pretežno sunčano uz blagi porast temperature zraka, prema raspoloživim sinoptičkim kartama očekuje se i u periodu od 15. do 22. jula. Rijetki popodnevni pljuskovi mogući su u planinskim i predplaninskim područjima kao i na sjeveru Bosne. Jutarnje temperature zraka kretat će se u rasponu od 13 do 19 stepeni u Bosni, a na jugu zemlje do 22 stepena celzija. Temperature zraka tokom dana u Bosni bit će od 26 do 32, a u Hercegovini do 34 stepena celzija.

Danas će u našoj zemlji prije podne biti pretežno sunčano vrijeme, dok poslije podne umjeren porast naoblake ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. U večernjim satima i u noći sa ponedjeljka na utorak u većem dijelu Bosne se očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina. U sjevernim područjima Bosne lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme.