Serge Brammertz
0

"Očekivao sam da Mladić bude uhapšen odmah nakon Karadžića"

FENA
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je da je očekivao da, poslije hapšenja Radovana Karadžića u julu 2008. godine, bude uhapšen i Ratko Mladić.
  • Mi smo se nadali da će se to već dogoditi u prošlosti, naročito poslije hapšenja Karadžića. Bilo bi najbolje da se postupak protiv njih dvojice vodi zajedno, jer su oni, po teoriji Tužilaštva, bili udruženi u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, rekao je Brammertz u intervjuu Radiju Deutsche Welle (DW).

On je rekao da Vijeće sigurnosti UN-a upravo radi na uspostavljanju mehanizma koji će omogućiti suđenja optuženima za ratne zločine i kada Haški tribunal bude zvanično zatvoren.

  • To je mehanizam koji će se aktivirati kada neko od optuženih bude uhapšen. To je značajna poruka međunarodne zajednice iz koje proizlazi da, kad god se uhapse Mladić ili Goran Hadžić, protiv njih će se voditi krivični postupak pred međunarodnim sudom, rekao je Brammertz.

Govoreći o saradnji srpskih vlasti s Haških tribunalom, glavni tužilac je rekao da ona nije uvijek bila perfektna, ali da, poslije dolaska nove vlade prošle godine, postoji veća spremnost za saradnju i da policija i službe sigurnosti kvalitetnije rade.

  • Ali to ne znači da je danas sve idealno, mi još zajedno treba da pređemo dug put, jer ne postoji nikakva alternativa za hapšenje Mladića i Hadžića i to je poruka koju mi uvijek nedvosmisleno prenosimo našim kolegama u Beogradu, kazao je Brammertz.

Na pitanje da li to znači da Srbija može da pristupi Evropskoj uniji i bez Mladića u Haagu, on je odgovorio da je njegov zadatak da se saradnja s Tribunalom razvija, a da je na EU da odluči kakvu će političku težinu dati analizama Haškog suda.