Vladimir Vukčević
0

"Potraga za Mladićem i Hadžićem daleko od očiju javnosti"

SRNA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da su državne službe 24 sata angažovane na traganju za preostalim haškim bjeguncima, ali da se te akcije obavljaju daleko od očiju javnosti.

"Svako javno objavljivanje izaziva špekulacije, prognoze, dramatične naslove, uznemirenost... Pustite nas da radimo u tišini i da glasno objavimo kada ih budemo uhapsili", rekao je Vukčević, koji je i koordinator Akcionog tima za saradnju Srbije s Haškim tribunalom.

On je za beogradske "Večernje novosti" rekao da Srbija čini sve da budu uhapšeni i preostali haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić i da izjave zvaničnika koji nisu uključeni u rad Akcionog tima u Srbiji ne shvata previše ozbiljno. 

"To su političke procene koje se baziraju na nekim opštim znanjima i 'generalnim istinama'", rekao je Vukčević  povodom tvrdnji nekih zvaničnika u BiH da Mladić još ima svoje finansijere.

On je naglasio da su Mladić i Hadžić "potrebni u Hagu" i da je to jedini i konačni cilj, koji ovaj tim želi da ostvari i dodao da tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz ima kompletan pregled svih akcija Srbije te da je njegova ocjena i zasnovana na tome.

"Bramerc je veliki profesionalac, tužilac, i odlično ga razumijem. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je izuzetno značajan za našu državu, a dva haška bjegunca nam stoje na putu da bezbolno uđemo u eurointegracije. S druge strane, to je političko pitanje i vjerujem da će naši političari uspjeti da objasne svojim kolegama iz EU koliko Akcioni tim profesionalno radi", smatra Vukčević.