Već mjesec i po
6

Obustavljena izgradnja glavne saobraćajnice u Srebrenici, čekaju se dozvole

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Radovi na izgradnji glavne saobraćajnice u Srebrenici, od sredstava osiguranih na prvoj investiciono-razvojnoj konferenciji, započeli su 22. maja, a odmah potom su obustavljeni. Razrovljena saobraćajnica čeka retroaktivne dozvole kako bi se izgradnja nastavila.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić kazao je za Klix.ba da je izgradnja osigurana od sredstava Vlade Srbije, na investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici 2015. godine, a da je prethodni načelnik kandidovao put koji je u nadležnosti viših instanci vlasti, odnosno Republike Srpske.

"Više od milion konvertibilnih maraka će se utrošiti u taj projekt, a taj put je u nadležnosti Republike Srpske. Općina Srebrenica nema nikakav papir, čak ni regulacioni plan, na osnovu kojeg bismo mogli dobiti građevinsku dozvolu. To nije naš put i mi nemamo nadležnost nad tim putem. Iz tog razloga je obustavljena gradnja", poručio je Grujičić.

Dodao je da je problematično to što bi svi bočni putevi, sve ulice do zgrada i oko zgrada, ostale u istom stanju kao što su bile, a put bi se uradio koji nije u nadležnosti Općine Srebrenica.

"To je van svake pameti što je taj put uopće kandidovan. Mi smo mogli uraditi sve bočne puteve, ulice, prilaze zgradama. Međutim, sad moramo da tražimo nova sredstava da bismo uradili ono što je naše, a radimo ono što je tuđe", istakao je Grujičić.

Ističe da će zbog obilježavanja 11. i 12. jula radovi biti obustavljeni još nekoliko dana, a da će nakon toga intenzivno krenuti s radovima.

"Mi ćemo retroaktivno tražiti neke dozvole, jer ne možemo probiti rok koji je ugovorom postignut i potpisan. U međuvremenu, dok se rade trotoari mi ćemo pokušati da dobijemo dozvolu za onu glavnu saobraćajnicu kroz grad. Trotoari su u nadležnosti Općine, a dok traje izgradnja trotoara mi ćemo tražiti građevinsku dozvolu. Mislim da ćemo to u tom periodu uspjeti dobiti", kategoričan je Mladen Grujičić.

Podsjećamo, za projekt rekonstrukcije glavne saobraćajnice bio je zadužen Institut CIP iz Srbije, a izvođač radova je “Zvornikputevi” iz Zvornika. Ukupna vrijednost radova je 688.976 eura. Rok za završetak radova je septembar 2017. godine.