BiH
106

Smanjena isporuka gasa za Kanton Sarajevo!

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sarajevogas je počeo zatvarati ventile velikim potrošačima, a neizvjesno je koliko će još biti plina za domaćinstva, saznaje Klix.ba.

Kako smo saznali, razlog zbog kojeg su se u Sarajevogasu odlučili na ovaj potez je smanjena isporuka BH Gasa, zbog dugovanja.

"Trenutno je smanjena isporuka plina iz BH Gasa zbog naših dugovanja prema njima, a poznat je taj lanac dugovanja, prema kojem Toplane duguju nama, a mi BH Gasu. Sada je došlo do smanjene isporuke za cijelo područje Kantona Sarajevo, zbog čega su zavrnuti ventili velikim potrošačima", rečeno je za Klix.ba u Sarajevogasu.

Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Zlatko Petrović za Klix.ba je rekao da se nada kako će već tokom dana biti normalizirano snabdijevanje Sarajeva gasom.

"BH Gas je zbog dugovanja koja prema njima iznose 46 miliona KM smanjio isporuku gasa za 50 posto. Međutim, činimo sve kako bi već danas bilo normalizirano snabdijevanje gasom i u tom smislu će BH Gasu hitno biti isplaćeno više od milion KM, čime će ukupno dugovanje biti smanjeno na 45 miliona KM. Inače, prema ranijim dogovorima Toplane i Sarajevogas izmiruju tekuća dugovanja BH Gasu, te dodatnih 2,5 miliona KM mjesečno kako bi se smanjio i isplatio rečeni dug, a taj novac se isplaćuje iz sredstava Toplana. Cilj nam je do početka zimske sezone osigurati još barem 10 miliona KM, kako bismo zimu započeli sa što manjim dugom prema BH Gasu, mada je ovdje jasno da će se morati mijenjati tarifna politika", rekao je ministar Petrović za Klix.ba.