BiH
738

Pušten gas u Kantonu Sarajevo nakon trosatne obustave

Piše: N. Jamaković
U Kantonu Sarajevo je jutros u osam sati obustavljena isporuka gasa, nakon čega je ventil na glavnoj stanici u Butilama ponovo otvoren tri sata kasnije, potvrđeno je za Klix.ba u Sarajevogasu.

Kako je za Klix.ba potvrdila izvršna direktorica marketinga Sarajevogasa Nihada Glamoč, BH Gas je jutros u osam sati zavrnuo ventil na glavnoj stanici u Butilama, čime je Kanton Sarajevo ostao bez gasa.

"BH Gas je Sarajevogasu jutros obustavio isporuku gasa, čime su potrošači u Kantonu Sarajevo ostali bez ovog energenta. Isporuka je obustavljena zbog neizmirenih obaveza Sarajevogasa prema BH Gasu u iznosu 39,5 miliona KM, s tim što valja napomenuti da mi nismo izmirili taj dug isključivo zbog toga što Toplane nama duguju 80 miliona KM", kazala je Glamoč.

Prema njenim riječima, na ovaj način bez gasa su ostale redovne platiše Sarajevogasa, a Toplane još nisu ni počele koristiti gas, jer grijna sezona još nije počela.

Međutim, ministar prostornog uređenja u Vladi Kantona Sarajevo Zlatko Petrović negirao je da je došlo do obustave isporuke gasa u Kantonu Sarajevo. "Radilo se o tehničkim problemima, odnosno dopunjavanju sistema, usljed čega je došlo do smanjenja u isporuci gasa. To je sada završeno i snabdijevanje gasom Kantona Sarajevo je uredno", rekao je Petrović za Klix.ba.

Nakon ove ministrove izjave, Nihada Glamoč je kazala kako je Sarajevogas još ranije iz BH Gasa imao najavu da će 1. oktobra u osam sati ujutro biti obustavljena isporuka gasa zbog neizmirenih obaveza. "Nas niko nije obavijestio da su dopunjavali sistem. Ja mogu potvrditi da je ventil u Butilama jutros u osam sati bio zatvoren te da je gas ponovo pušten oko 11 sati. Dosta potrošača to nije ni osjetilo jer su trošili gas iz sistema", zaključila je Nihada Glamoč.