{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH Gas: Grijna sezona je upitna ako Sarajevogas ne uplati 30 miliona KM

F
18.7.2013. u 15:54
0
6
BH Gas: Grijna sezona je upitna ako Sarajevogas ne uplati 30 miliona KM
0
BH Gas: Grijna sezona je upitna ako Sarajevogas ne uplati 30 miliona KM
Foto: Arhiv
Na smanjenje isporuke plina Sarajevogasu, Uprava i Nadzorni odbor BH Gasa su se opredijelili zato što Sarajevogas, kao i njegov vlasnik, Vlada Kantona Sarajevo, i pored napora nadležnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okološa, nisu dali čvrstu garanciju da će do sezone grijanja iznaći mogućnosti i izmiriti višemilionske dugove prema našoj kompaniji - saopćeno je danas iz BH-Gasa.
Trenutno, kako se dodaje u saopćenju, Sarajevogas plaća tek februarsku fakturu. BH Gas navodi da nije u mogućnosti niti je obavezan da štiti interese te firme, nego je, prije svega, obavezan da štiti interese svih potrošača prirodnog gasa u BiH.

"Upozoravamo da će, ukoliko Sarajevogas do kraja septembra ne uplati minimalno 30 miliona KM, predstojeća sezona grijanja biti upitna za područje Kantona Sarajevo", ističe se u saopćenju BH-Gasa.

Povodom kontradiktornih informacija u nekim medijima o poslovanju ove kompanje, iz BH- Gasa su naveli da je tačno da je njihova likvidnost ugrožena. Razlog tome su, kako dodaju, potraživanja od kompanije Birač i ona iznose 22 miliona KM.

No, poseban, još veći problem su dugovanja Sarajevogasa, koja iznose više od 47 miliona KM.

"Iza nas su dvije izuzetno teške sezone grijanja u kojima nijedne sekunde nije došlo do obustave, odnosno smanjenja isporuke gasa. Uspjeli smo obezbijediti dovoljne količine gasa Sarajevu, čak i u vrijeme najveće zimske potrošnje", navode iz BH-Gasa.

Ističu da je u posljednjih godinu dana cijena plina prema Sarajevogasu bila znatno niža od cijene po kojoj plin nabavlja BH-Gas.

"Zbog neusklađivanja prodajne cijene s nabavnom, naša kompanija je bilježila gubitak od oko 6,2 miliona KM. Do korekcije cijene nije došlo upravo zbog činjenice da smo potpuno svjesni situacije u kojoj se nalaze krajnji potrošači, građani koji su suočeni s niskim primanjima i visokim životnim troškovima", dodaje se u saopćenju.

Iz BH-Gasa su demantirali da poskupljuje plin u Kantonu Sarajevo.

"Naprotiv, plin pojeftinjuje. Vlada Kantona Sarajevo predlaže poskupljenje grijanja, a ne plina, što su neki mediji (ne)namjerno pobrkali. Nadzorni odbor BH Gasa predložio je nižu cijenu za građanstvo za 8,04 posto u odnosu na dosadašnju. Prema Sarajevogasu cijena je iznosila 820 KM/1000 Sm3, a nova cijena od 1. jula ove godine iznosi 754 KM/1000 Sm3. Pojeftinjenje prati i sve industrijske potrošače i to za više od 100 KM na 1000 Sm3", istakli su.

Iz BH-Gasa još dodaju da je iznalaženje rješenja za naplatu potraživanja od TG Birač i dalje obaveza uprava kompanija i vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: