Pierre Mirel
0

Obustaviti primjenu Zakona o zaštiti domaće proizvodnje

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Evropske unije Pierre Mireli upozorio je danas u Banjoj Luci da je po BiH loša odluka usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje jer je taj zakon u suprotnosti sa odredbama CEFTA sporazuma i utiče na kredibilitet BiH.

„Možda ima nekih dobro formulisanih ili argumentovanih razloga vezano za trgovinu, možda nije na meni da sudim, ali u svakom slučaju to bi se trebalo uraditi unutar CEFTA-e jer i ona propisuje mehanizme za takvo rješavanje i djelovanje“, smatra Mirelli.

Evropskoj komisiji, naglasio je Mirel, bi mnogo značilo ukoliko bi se suspendovala, odnosno obustavila implemetacija tog zakona kako bi se izbjegle, eventualne, slične mjere koje bi poduzele zemlje u regionu i mogle bi da utiču na trgovinu BiH s njima.

On je, nakon razgovora sa predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom, rekao na press-konferenciji i da je prenio svoj stav o strahovima koje ima Evropska komisija po pitanju zastoja u pripremama za popis stanovništva u BiH koji bi trebao biti održan 2011. godine, te da će o tome izvjestiti i novoimenovanog federalnog premijera Mustafu Mujezinovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića na sastanku u ponedjeljak.

Pozvao je na brzo donošenje zakona iz te oblasti jer je, kako je kazao, krajnje vrijeme da se počne sa pripremama za popis.

Predstavnici Evropske komisije pozdravili su i nedavno usvajanje četiri zakona u Parlamentu BiH, a vezani su za oslobađanje viznog režima BiH, te smatraju da je to pozitivan primjer kojim treba ići i prilikom usvajanja drugih zakonskih rješenja.

Mirel je izrazio i nadu da će zakon protiv diskriminacije uskoro biti usvojen, ističući da očito postoji određeni nesporazum vezano za taj zakon, jer on nije protiv crkve ili bilo koje vjerske institucije ili njihovih vrijednosti.

Kada je u pitanju Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji je usvojen protivno odredbama CEFTA-a i može da izazove regionalne probleme, entitetski premijer Milorad Dodik je ocijenio da bi Parlament BiH taj zakon još jednom trebalo da stavi na dnevni red kako bi se prilagodio ugovorenim odredbama CEFTA-e i razriješili problemi koje je on donio.

Istaknuo je i da RS nema ništa protiv popisa stanovništva u BiH, da se njime obuhvati sve ono što su standardi statističke agencije Evropske unije, „Eurostata“, ali Dodik smatra da se mora „obavezno ostaviti mogućnost da se građani mogu izjasniti o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti“.

Dogovor o tome, tvrdi, postignut je još u Prudu i očekuje da će se to realizirati i popis izvršiti 2011.godine, iako ističe vrijeme za sve tehničke pripreme.

Kada je u pitanju energetski sektor, Dodik je rekao i da će sa novoimenovanim federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem uskoro razgovarati o rješavanju problema funkcioniranja Kompanije za prijenos (TRANSCO) i nada se da će to biti moguće uraditi kako bi ona u potpunosti profukcionirala.

Na sastanku je razgovarano i o sudijama i tužiocima iz drugih zemalja koji rade u Sudu i Tužilaštvu BiH, a čiji mandat ističe ove godine.

„Mi smo protiv produženja njihovog mandata ukoliko se Sud ne vrati u okvire za koje je bio i namjenjen, a to je suđenje za ratne zločine, da ujednači praksu i procedure i da izbjegne manipulacije načinom na koji radi“, izjavio je premijer Dodik i konstatirao da je njihov daljnji rad, nakon eventualne korekcije zakona, prihvatljiv samo u drugostepenom odlučivanju.