Manjak dokaza i opreznost
30

Obustava vakcinacije AstraZenecom u Federaciji BiH izazvala reakcije: Koji im je rok trajanja?

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Federalni zavod za javno zdravstvo je sinoć objavio da, nakon niza država, Federacija BiH obustavlja imunizaciju AstraZeneca vakcinom do 18. marta. Razlog su nuspojave za koje zdravstvene ustanove i regulatorne agencije za sada tvrde da nisu povezane sa vakcinacijom.
Iz Zavoda su kazali kako je jučer održan sastanak Odbora za koordinaciju provedbe Plana vakcinacije protiv COVID-19 koji je zaključio da je potrebno sačekati analize podataka o slučajevima pojave neželjenih efekata u Evropi te daljnji proces imunizacije ovom vakcinom zato treba biti prolongiran do četvrtka.

AstraZeneca je već odbacila bilo kakvu povezanost rizika od plućne embolije, duboke venske tromboze i trombocitopenije sa njihovom vakcinom, a Evropska agencija za lijekova (EMA) je danas objavila da ne postoje dokazi da su nuspojave povezane s ovom Oxfordovom vakcinom.

U Federaciji BiH do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primjene vakcina AstraZenece, no u Evropi je bilo i smrtnih slučajeva za koje nije dokazana povezanost. S obzirom na to da ju je primilo više od 17 miliona ljudi u Evropi, a zabilježeno je 30-ak slučajeva krvnih ugrušaka čini se da je cijela histerija neopravdana.

Naravno, evropske države koje imaju nekoliko opcija prilikom vakcinisanja stanovništva su odlučile da iz predostrožnosti obustave imunizaciju AstraZenecom, međutim u Federaciji BiH je ovo jedina vakcina koja je pristigla i to u veoma malim količinama. Šta više, vakcinacija je nedavno počela i nije ni blizu potrebnog ritma ukoliko se želi riješiti problem s pandemijom, no ipak je odlučeno da jedina prilika trenutno za medicinske radnike u FBiH bude pauzirana.

EMA je čak pozvala zemlje da prestanu sa obustavom imunizacije zbog toga što bi to moglo ozbiljno naškoditi tempu vakcinacije i jer su koristi od vakcinisanja i dalje mnogo veće od štete koja nije dokazana.

Ovu odluku Federacije Bosne i Hercegovine korisnici društvenih mreža i osobe iz javnog života kritikuju pa je tako Damir Mašić na svom Twitteru ukazao da FBiH nije uspjela nabaviti nijednu vakcinu, ali je prestala davati one "koje je dobila sadakom" dok u isto vrijeme "EMA i WHO tvrde da nema dokaza".

Saša Magazinović je nakon informacije o obustavi pitao vlast u FBiH "koliko je osoba do sada vakcinisano, koliko ukupno imaju vakcina i koji im je rok trajanja" vjerovatno iz straha da bi bespotrebno mogle propasti ove doze.
Zbog ironičnosti ovakve odluke, mnogi se i šale na račun Federacije BiH pa tako mikrobiolog Branko Rihtman prognozira šta bi to još moglo biti obustavljeno u ovom bh. entitetu kazavši da "Federacija prekida sve letove svojih spaceshuttleova i vraća svoje nosače aviona u baze".

Istina je da su trenutno ovo jedine vakcine u FBiH, međutim sinoć je došlo i do jednog pozitivnog dogovora, a to je da u naredna tri dana kompanija Medimpex nabavi 100.000 doza "Sputnika V". Osim toga, 30.000 vakcina će Bosni i Hercegovini pokloniti i turski predsjednik sa kojim je Predsjedništvo BiH jučer održalo sastanak u Ankari.