Osigurane doze
44

Skočibušić o epidemiji morbila: Pozivam roditelje da dovedu svoju djecu na vakcinaciju

L. S.
Zavod za javno zdravstvo FBiH osigurava kvalitetno cjepivo
Zavod za javno zdravstvo FBiH osigurava kvalitetno cjepivo
Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić u videoobraćanju je govorio o porastu broja novootkrivenih slučajeva zaraze morbilima.

Morbili, izazvani virusom, lako se šire disanjem, kašljanjem i kihanjem te najčešće pogađaju djecu, ali mogu zahvatiti sve dobne skupine. Mogu izazvati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća, meningitis, sljepoća i konvulzije, ali i doživotni invaliditet i smrt.

"Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine pomno prati i reagira na epidemijsko izbijanje morbila. I dalje smo usmjereni na to kako prevenirati dalje širenje s obzirom da sada imamo u dvije velike urbane sredine pojavu morbila. Nadamo se da će, prije svega, zajedničkom aktivnošću svih zdravstvenih radnika, kako nas iz Federalnog zavoda, tako i iz nadležnih kantonalnih zavoda, ali i pedijatara u cijepnim centrima, odnosno na odjelima pedijatrije u domovima zdravlja, uspjeti ograničiti ovu infekciju", poručio je Skočibušić.

Imaju u vidu epidemije koje su se dogodile 2019. godine i one prije toga te znajući sve posljedice koje mogu nastati zbog njih, Skočibušić je pozvao sve roditelje da dovedu svoju djecu u cijepne centre kako bi se zaštitili od masovnih zaraznih bolesti.

"Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i svi njegovi radnici pružaju kontinuiranu podršku u osiguranju dovoljne količine kvalitetno čuvanog i dostupnog cjepiva iz redovitog cijepnog programa", istaknuo je Skočibušić.

Navodi da zahvaljujući cjelogodišnjim aktivnostima, ali i apelima, Zavod je u mogućnosti za sada odgovoriti na ovu epidemiju.

"Vjerujemo da ćemo u narednom razdoblju zajedničkom akcijom pokazati da možemo jednako uspješno odgovorit kao i na pandemiju kada smo tri godine bili pod velikim izazovima", konstatirao je.