BiH
0

Obuka za pripadnike štaba Civilne zaštite Općine Centar

Sarajevo-x.com
U velikoj sali Općine Centar 14. februara 2011. godine za članove štaba Civilne zaštite Općine Centar počela je trodnevna obuka za rukovanje profesionalnim mobilnim radio stanicama „Motorola“ (PMR), koje je nabavila općinska Služba za civilnu zaštitu i uspješno testirala krajem prošle godine.

Radi se o kvalitetnoj opremi koja je otporna na mehanička i druga oštećenja i posebno je efikasna u slučaju prirodnih i drugih nesreća, kada su onemogućeni drugi oblici komuniciranja.

Tokom predavanja članovi Kluba radioamatera „Sarajevo“ Almas Krdžalić i Abdulah Gutić prisutnima su objasnili teorijske i praktične osnove korištenja opreme. Prvi dan obuke je bio namijenjen pripadnicima štaba CZ iz Službe za zajedničke poslove te za pripadnike mjesnih odbora CZ iz pet mjesnih zajednica sa područja Centra. U nastavku je planirana obuka za ostalih 85 članova štaba CZ. Osim pomenutog predavanja članovi Kluba radioamatera ''Sarajevo'' su učestvovali i u izradi potrebne dokumentacije te montiranju nove opreme.

Za nabavku 26 ručnih (mobilnih) i jedne fiksne (bazne) stanice, antene, akumulatora i ostale potrebne oprema renomiranog proizvođača ''Motorola'' utrošeno je oko 27.000 KM. Nabavljena oprema je raspoređena za korištenje članovima Općinskog i štabovima Civilne zaštite po mjesnim zajednicama. Regulatorna agencija za komunikacije BiH je općinskoj službi izdala dozvolu za korištenje ove opreme u radio komunikacijama, te frekvenciju profesionalnog mobilnog radija.

Služba za civilnu zaštitu Općine Centar u narednom periodu planira nabavku i postavljanje repetitora na Grdonju kako bi se pojačao signal za radio vezu, što bi omogućilo neometanu komunikaciju posebno na rubnim područjima općine Centar, s ciljem postizanja što kvalitetnije osmatračko-dojavljivačke mreže u slučaju prirodnih i drugih nesreća.