{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Obrenovac - grad kojeg nema": Strahuje se od velikog broja žrtava

F
18.5.2014. u 12:32
5
22
"Obrenovac - grad kojeg nema": Strahuje se od velikog broja žrtava
5
"Obrenovac - grad kojeg nema": Strahuje se od velikog broja žrtava
Foto: Blic
naslov je u današnjoj srbijanskoj štampi koji najbolje ilustrira sudbinu ovog gradića pokraj Beograda, najviše stradalog u višednevnim katastrofalnim poplavama u Srbiji u kojima se još ne zna broj žrtava, ali postoji bojazan da će ih biti više nego što se u prvim procjenama moglo i pretpostaviti.
Središte istoimene prigradske beogradske općine sa oko 23.000 stanovnika potpuno je poplavljeno i evakuacija građana traje već treći dan a mediji pišu da tijela stradalih plutaju po Obrenovcu, kojeg je prvi poplavni val potopio u manje od sat vremena u petak u zoru.

Za sada nema ni procjena o broju stradalih u ovom gradu, a srbijanski su dužnosnici najavili su da o žrtvama neće govoriti dok se voda ne povuče.

Prema neslužbenim, ali i nepotpunim podacima, poplave su dosad u cijeloj Srbiji odnijele najmanje šest života, a evakuirano je ukupno više od 16.000 ljudi.

U međuvremenu je građanima upućen apel da prijave nestale osobe, pa postoji bojazan da će konačni podatak o žrtvama poplava biti još jedna potvrda razmjera katastrofe koju pojedini svjetski mediji, izvještavajući iz Srbije i BiH, nazivaju "poplavom stoljeća na Balkanu".

Evakuacija u Obrenovcu je nastavljena i danas, a spasiocima je posao donekle olakšan jer se voda povlači pa u pojedinim dijelovima grada u spašavanje mogu uključiti i kamione, a ne samo čamce, budući da je voda u pojedinim zgradama dosegla i do trećeg kata.

Otklanjanje posljedica nezapamćene poplave traje u svim krajevima Srbije pogođenim poplavnim valom i bujicama, a nakon tri dana blokade ekipe za spašavanje su uspjele uspostaviti cestovnu vezu s Krupnjem, gradićem pored Loznice, u kojoj su nabujale rijeke doslovce nosile kuće, a jedna je osoba stradala.

U tijeku je otklanjanje posljedica poplava i u drugim gradovima -Čačku, Valjevu, Jagodini, Paraćinu, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Ubu, Osečini i drugim, gdje su potopljene tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta, mnoga poduzeća i industrijska postrojenja, porušeni mostovi, a bujice su odnijele dijelove pojedinih lokalnih i magistralnih cesta i pruga pa je promet i dalje i prekidu ili je otežan.

Srpski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin izjavio je da će za oporavak od posljedica poplava Srbiji biti potrebne godine jer je većina poljoprivrednog zemljišta u poplavljenim krajevima devastirana, brojna industrijska postrojenja također, a mnoga poduzeća neće i po nekoliko mjeseci moći raditi.

Jedina dosadašnja nepotpuna procjena je da se u kolubarskom bazenu, gdje su potopljeni ugljenokopi s kojih se opskrbljuju dva bloka termoelektrane Nikola Tesla, šteta mjeri desecima milijuna eura.

U Srbiji se najavljuju radne akcije koje će, kako ocjenjuju pojedini državni dužnosnici, pomoći u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava.

Građani Srbije pokazali su i dalje pokazuju izuzetnu solidarnost i sudjelujući u humanitarnima akcijama zbrinjavanja evakuiranih iz Obrenovca i drugih gradova.

Vodostaji većine rijeka opadaju, prvi poplavni val koji je došao Savom nije se ozbiljnije izlio preko nasipa postavljenih u Šapcu i Sremskoj Mitrovici ali se i dalje s velikom pozornošću prati hidrološka situacija na Savi, čiji bi drugi poplavni val, pojačan pritokama iz BiH i Hrvatske, mogao donijeti novu opasnost.

I u Beogradu su duž obala Save na najkritičnijim mjestima postavljeni nasipi od vreća s pijeskom jer se rijeka na pojedinim mjestima već izlila ili je na rubu šetališta uz rijeku.

U Srbiju u međuvremenu stiže međunarodna pomoć, spasilački i specijalizirani timovi za evakuaciju otklanjanje posljedica poplava, među kojima su - uz Rusiju, uključene i zemlje i regije - od Slovenije, Mađarske i Hrvatske do Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

Premijer Aleksandar Vučić se na sjednici stožera za izvanredne situacije zahvalio svim zemljama regije na pomoći koju su uputili.

"Pokazalo se da politika prijateljstva i suradnje u našoj regiji puno znači i da smo zahvaljujući njihovoj pomoći mnoge posljedice uspjeli spriječiti", rekao je Vučić.

U naredna tri dana meteorolozi prognoziraju prestanak padavina i loklane pljuskove na jugu i jugoistoku Srbije. Vodeće televizijske postaje izravno prenose zasjedanje republičkog stožera za izvanredne situacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: