{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obrednim kupanjem u Sani prijedorski Romi počeli slaviti Đurđevdan

S
6.5.2013. u 10:20
0
18
Obrednim kupanjem u Sani prijedorski Romi počeli slaviti Đurđevdan
0
Obrednim kupanjem u Sani prijedorski Romi počeli slaviti Đurđevdan
Foto: SRNA
Prijedorski Romi jutros rano obavili su obredno đurđevdansko kupanje u rijeci Sani, kojim se, po vjerovanju ovoga naroda, sapiru grijesi.
Na tradicionali uranak i kupanje u rijeci kolona auta, okićenih zelenilom i cvijećem, krenula je ispred romske kuće i Udruženja ove manjinske zajednice, da bi, desetak najhrabrijih zaplivala u vodi čija je temperatura jutros bila jednaka sa temperaturom zraka i iznosila 15 stepeni Celzijusovih.

Prema kazivanju Roma, ovaj drevni običaj u Prijedoru je obnovljen prije devet godina u želji da se sačuva kao dio bogate običajne tradicije romskog naroda. Predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević rekao je da se prijedorski Romi o Đurđevdanu kupaju na ušću rijeke Gomjenice u rijeku Sanu.

"Bacamo vijenac od cvijeća u vodu da sa sebe skinemo grijehe koje smo učinili od prošlog Đurđevdana", kazao je Salešević.

Dejan Mašić jedan je od kupača koji se na hladnoću vode nije žalio i koji se unazad devet godina redovno kupa u Sani na Đurđevdan.

"Običaj je takav. Voda je dobra, toplija nego prošle i pretprošle godine. Očekivali smo kišu, ali ni to nas ne bi spriječilo", dodao je Mašić.Sa svojim sugrađanima romske nacionalnosti u Sani je i ove godine zaplivao i rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Prijedor Zdravko Suvajac.

"Poštujem njihovu tradiciju. Ovo je samo jedan od načina da u dekadi Roma pomognemo Rome", rekao je Suvajac.

U romskom naselju, u Rudničkoj ulici, na Đurđevdan je posebno veselo jer se za zajedničkom prazničnom trpezom, na kojoj su obavezni jagnje i prase sa ražnja, okupe stanovnici ovog naselja i slave do kasno u noć. Interesantne i lijepe đurđevdanske obrede, koji vuku korijene iz paganskih vremena, imaju i potkozarski Srbi.

U nekim potkozarskim selima mještani se okupljaju oko vodenica. U vodu zahvaćenu pod vodeničkimg točkom stavljaju poljsko cvijeće i njome se umivaju na Đurđevdan. Običaj je da se okupljeni oko seoske vodenice pršću vodom i žare koprivom radi dobrog zdravlja.

Od ljeskovih grana prave krstove koje bacaju u vodu zajedno sa vijencima ispletenim od vrbovih grana, a kultna tradicija je i da ljeskove krstove zabadaju u polja kako bi žito dobro rodilo, dok se bukovim ili grabovim granama kite kuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: