|

Obrazovanje u HNK traži dugoročne mjere za rješavanje nagomilanih problema

Obrazovanje u HNK traži dugoročne mjere za rješavanje nagomilanih problema
3
A
Anadolija
12.12.2013. u 16:00
4
komentara
3

dijeljenja
Obrazovanje u HNK traži dugoročne mjere za rješavanje nagomilanih problema Foto: Anadolija
Na sastanku kojeg je inicirao Aktiv direktora osnovnih škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, u čijem radu su učestvovali predstavnici Sindikata, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, kantonalni ministar obrazovanja Zlatko Hadžiomerović i predstavnici Vijeća roditelja, utvrđen je koncept hitnog rješavanja teških materijalnih prilika u školstvu na području cijelog kantona.
Konstruktivnim raspravama, kako je pojasnio Edin Idrizović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola, dogovoreno je da se na sljedećem sastanku u Ministarstvu obrazovanja definiraju pojedinačne obaveze svih nadležnih u odgojno-obrazovnom procesu i da se nakon usvajanja zaključaka čim prije i realiziraju.

"Situacija je alarmantna i u vrijeme kad se prave planovi za budžet u narednoj godini smatrali smo da je nužno da napravimo ovakav sastanak",  pojasnio je Idrizović.  On je podsjetio kako se zahtjevi sindikata i direktora škola najviše odnose na sredstava za rad, grijanje, komunalne usluge, nabavku kreda i  tehničkih pomagala.

"Na idućem sastanku utvrdit će se i eventualni krivcu zbog kojih je školstvo u HNK zapalo u nezavidan položaj",  istakao je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u HNK. On je kazao kako će na tom sastanku biti definirano da li će i gdje će Sindikat organizirati javne proteste, pred zgradom Vlade ili gradske administracije. Ipak, nije krio optimizam da će Vlada kantona i gradska administracija u potpunosti ispuniti svoje obaveze.  

Ministar obrazovanja HNK Zlatko Hadžiomerović ustvrdio je kako Ministarstvo obrazovanja svoje obaveze ispunjava u skladu sa zakonskim propisima, ali i da svako na svoj način tumači te zakonske odredbe.

"Šta god se dogovore, mi smo izvršna vlast i mi smo tu da ispoštujemo zakonske norme", poručio je Hadžiomerović.

I gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio je zadovoljstvo današnjim skupom, ali i žaljenje što skupu nisu prisustvovali predsjednik Skupštine i premijer Kantona.

"Grad Mostar će pokušati izvršiti obavezu koju nije izvršio u prethodnom periodu", kazao je Bešlić.

Bešlić je posebno podcrtao kako ovim sastancima problemi u školstvu u potpunosti neće biti riješeni te da treba uložiti dodatne napore kako bi se ti problemi sistemski i dugoročno riješili.

 
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...