BiH
11

Sindikalisti protestovali u Mostaru: Djeci su oduzeta osnovna prava

FENA
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Više od 500 sindikalista okupilo se danas iza zgrade Gradske vijećnice u Mostaru, protestujući zbog neisplaćivanja naknada prijevoza djelatnicima i učenicima, kao i neuplaćivanja materijalnih troškova.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Protest je organizirao Sindikat učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona, a njemu su se pridružili i Sindikat Šuma Herceg Bosne, Nezavisni sindikat državnih službenika i namještenika, uprave i pravosuđa HNK-a, Sindikat MUP-a HNK-a, Sindikat Komosa te Savez sindikata osnovnog obrazovanja HNK-a.

Osim protesta, danas je održan i dvosatni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama HNK-a koji nastavu izvode po hrvatskom planu i programu.

Predsjednik Sindikata učitelja u HNK-u Slavko Lauš kazao je kako će, ako ovaj protest ne urodi plodom, slijedeći održati ispred zgrade Vlade HNK-a.

"Nećemo se umoriti sa svojim aktivnostima, već ćemo doći do svog cilja, ako bude trebalo i generalnim štrajkom", poručio je Lauš.

Osim uplaćivanja naknada prijevoza djelatnicima i učenicima, Lauš je naveo kako zahtijevaju da neko preuzme odgovornost za to što proteklih pola godine nisu uplaćivane naknade te da se utvrdi ko će planirati ta sredstva za 2014. godinu.

"Mi sada ne znamo hoće li to planirati Grad Mostar ili Vlada HNK-a. Djeci su oduzeta osnovna prava i ovo najmoralniji protest do sada", istaknuo je Lauš.

Vezano za najavljeni sutrašnji sastanak sindikata s čelnicima Mostara i HNK-a, Lauš navodi kako ne misli da će taj sastanak donijeti konkretno rješenje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Predsjednik Saveza sindikata osnovnog obrazovanja HNK-a Omer Spaho kazao je kako je ovo tek početak revolucije te je ukazao na teško stanje u kojem se nalaze škole u Konjicu.

"Najteža situacija je u Konjicu i to ne samo dvije tri godine, već 15 godina. Tamo nema ni jutarnje autobusne linije i ljudi se snalaze na razne načine. U Konjicu imamo škola kojima su blokirani račun i ja se divim čovjeku koji vodi tu školu, kako uopće opstaje i kako održava tu školu", istaknuo je Spaho.

Osman Pajević iz mostarske Osnovne škole "Mustafa Ejubović Šejh Jujo“ kazao je kako u toj školi 264 učenika koristi prijevoz, te da većina njih, zbog problema prijevoza, ne dolazi na nastavu.

"Većina djece ne dolazi na nastavu, dok određeni broj djece dolazi na način da ih roditelji odvoze i dovoze u školu", pojasnio je Pajević.

On je najavio blokadu škole 5. februara ako se na sjednici Skupštine HNK-a, koja je zakazana 4. februara, ne riješe spomenuti problemi.

Predsjednik Nezavisnih sindikata državnih službenika i namještenika, uprave i pravosuđa HNK-a Jakiša Staničić kazao je kako je žalosno da se za dječija prava moraju boriti na ulici i to "pola na makadamu, a pola na asfaltu".

Naime, jučer je najavljeno kako će se protest održati ispred zgrade Gradske vijećnice, no nisu dobili dozvolu za protest na tom mjestu, već iza zgrade Gradske vijećnice.

Sindikalisti su tokom protesta nosili transparente s napisima "Pošteno recite, zar nije lakše vama stegnuti remen?“ te "'Dragi' političari vi ste u našim rukama, mi u vašim kandžama“.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Među demonstrantima primjećen je načelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Božo Ćorić, no nije se obraćao okupljenima.

Inače, problem o prijevozu učenika nastao je jer Grad Mostar i Vlada HNK-a prebacuju odgovornost oko toga ko treba plaćati materijalne troškove školama, uključujući i prijevoz učenika i nastavnika.

Grad Mostar poziva se na presudu Ustavnoga suda FBiH kojom je naloženo izjednačavanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju HNK-a s EVropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Iz Gradske uprave Grada Mostara su tu presudu shvatili kao znak da više ne moraju plaćati materijalne troškove školama, iako su njihovi osnivači, dok iz Vlade HNK tvrde kako ništa ne mogu plaćati dok Skupština HNK-a zakon ne izmijeni.