BiH
1

Protest roditelja iz Mostara zbog prijevoza učenika

FENA
Roditelji djece koja pohađaju osnovnu školu u mostarskom prigradskom naselju Vojno danas su se okupili ispred škole u tom mjestu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog problema nerješavanja problema prijevoza učenika.
Foto: Željko Miličević
Foto: Željko Miličević

Roditelji traže da se djeci prestanu naplaćivati vozne karte, odnosno da im se osigura besplatan prijevoz.

Istaknuli su kako njihova djeca neće ići u školu sve dok se taj problem ne riješi.

Ukupno 181 učenik iz naselja Vojno, Potoci i Raštani koristi se javim prijevozom. Karta u jednom smjeru košta 2,10 KM što je mjesečno 84 KM za jedno dijete.

Foto: Željko Miličević
Foto: Željko Miličević

Podsjetimo, problem prijevoza učenika nastao je jer se Grad Mostar i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ne mogu usaglasiti oko toga ko treba plaćati materijalne troškove školama, uključujući i prijevoz učenika i nastavnika.

Grad Mostar poziva se na presudu Ustavnoga suda FBiH kojom je naloženo izjednačavanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju HNK-a s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Iz Gradske uprave Grada Mostara su tu presudu shvatili kao znak da više ne moraju plaćati materijalne troškove školama, iako su njihovi osnivači, dok iz Vlade HNK-a tvrde kako ništa ne mogu plaćati dok se zakon ne izmijeni.